Het was In 1958 dat een groepje aardappelboeren bedacht om het populaire Engelse product "Chips" naar Nederland te brengen, om zo de verkoop van aardappelen te stimuleren. Inmiddels zijn er talloze variaties Nederlandse chips en zoutjes te krijgen waaronder natuurlijk de typisch Nederlandse Hamka's en wokkels.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic. Cheetos en Lays Classic vind je ook bij ons in de meeste supermarkten.
1958, Boer Kistemaker haalt chips naar Nederland en België
Samen richten ze in 1958 onder de naam Smiths de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Ingrediënten: maïs, koolzaadolie, TARWEBLOEM, ham- en kaassmaak [aroma (bevat TARWE en MELK), KAASPOEDER (van MELK), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, dinatriuminosinaat), suiker, kaliumchloride, specerijen, uienpoeder, rookaroma, kleurstof ( ...
Want met een prijskaartje van 10 euro per chipje, ga je ineens héél mindful snacken… De chips worden verkocht in een doosje van vijf stuks (prijskaartje: zo'n 50 euro) en zijn ontwikkeld door St Erik's; een kleine bierbrouwerij in Zweden. Ze zouden dan ook perfect bij een glas van hun St. Erik's India Pale Ale passen.
De driehoekige vorm gecombineerd met het unieke recept van versgeroosterde maïs, wordt op de markt gebracht in twee smaken: Nacho Cheese en U.S. Original. Natuurlijk blijkt de tortilla chip voor België onweerstaanbaar.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
Winnaar! Dekamarkt en Dirk, 225 gram, 0,89 euro. De kruiden lijken niet eerlijk verdeeld: de ene tester heeft een mond met pittige Bolognese-kruiden en de andere lijkt wel naturelchips te eten. Lidl, 250 gram, 0,99 euro.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Tortillachips fabrikant Paqui heeft de heetste chips ter wereld gelanceerd: de Carolina Reaper Madness. Deze smaakpapilverzengende creatie is zo heet dat hij per stuk is verpakt, in een metaforisch doosje in de vorm van een doodskist.
Een kilo chipsaardappelen kost 10 cent. In een zak chips van €2,50 zit 150 gram chips.
Het beste antwoord
Met chemische toevoegingen wordt de smaak van ham en kaas toegevoegd. Met name mensen die Halal willen eten raken hiervan in verwarring, want waar komt die hamsmaak vandaan? Ze kunnen die smaken uitstekend synthetisch maken, zonder dat er een varken aan te pas komt of een stukje kaas.
Het is niet van dierlijke herkomst. Dit geldt ook voor het aroma in TUC crackers Bacon. In sommige producten wordt karmijn, lactose of weipoeder toegevoegd. Deze producten zijn van dierlijke herkomst.
Lays Grills Chips 125g. Maïs- en aardappelzoutje met baconsmaak. Grills is gemaakt van de lekkerste mais en de beste aardappelen. Met een heerlijk gerookte bacvon smaak.
Omdat Paprika de tweede smaak is die het bedrijf heeft ontwikkeld, krijgt het als verwijzing naar het logo een blauwe zak met een rood accent. Nederland is daarmee volgens Van Oers een vreemde eend in de bijt: "In bijvoorbeeld Duitsland zit de naturel chips in een gele zak en heeft paprika een rode verpakking.