Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar.
De Chinezen eten 63 kilo vlees per jaar, Nederlanders 89 kilo, maar Amerika spant de kroon: daar ligt de vleesconsumptie op 120 kilo per persoon per jaar.
De nummer één en twee zijn niet verrassend, daar staan volgens de FOA (Food and Agricultuur Organization) inderdaad respectievelijk varkensvlees en kip. Op de derde plaats zou je dan misschien rundvlees verwachten, maar die staat pas op de vijfde plek. Daarboven komen eerst nog paarden en kamelen.
Met jaarlijks 49 kilo vlees per persoon zijn de Argentijnen - samen met buurland Uruguay - het meest carnivore volk op Aarde.
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
Een gemiddelde Nederlander eet in zijn leven zo'n 1924 dieren. Dat zijn er 25 per jaar, dus ongeveer één heel dier elke twee weken.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
De meest gegeten producten in de wereld zijn basisvoedingsmiddelen die vallen onder granen, peulvruchten en knol- en wortelgewassen. Hiervan zijn rijst, maïs en tarwe de top drie van de meest gegeten voedingsmiddelen. Zij zorgen bij elkaar voor bijna een derde van de calorie-inname van de globale populatie.
Gemiddeld eten mannen 117 gram vlees en vrouwen 82 gram vlees per dag. Van de mannen eten de 36-64- jarigen gemiddeld het meeste vlees (in grammen) en van de vrouwen de 18-35-jarigen.
De jaarlijkse vleesconsumptie per inwoner ligt in Duitsland met ruim 80 kilo op het niveau van het Europese gemiddelde, waarbij varkensvlees en kippenvlees het grootste aandeel hebben. De Duitse consument eet echter steeds minder vlees, er is sprake van een afname met 1,4% per jaar.
Wereldwijd eten mensen in 2023 gemiddeld 1,4% meer vlees dan ze nu doen, met een gemiddelde consumptie van 39 kilo vlees en vleesproducten per persoon per jaar.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
De inwoners van Nederland worden ook wel kaaskoppen genoemd. Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 17 kilo kaas per jaar. Niet meer dan onze buurlanden, want Fransen eten gemiddeld 26 kilo kaas per jaar en Dyuitsers 24 kilo. In Nederland eten we gemiddeld zo'n 50 gram per dag.
Hoeveel vlees eten Nederlanders? De gemiddelde Nederlander eet zo'n 76 kilo vlees per jaar. Daarbij gaat het om het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Landen door kaasproductie. Wereldwijd wordt er 22.651.606 ton kaas per jaar geproduceerd. Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie.
Tijdens het ontbijt worden naast niet-alcoholische dranken vooral zuivelproducten, brood, granen, fruit, suiker en snoepgoed (zoet broodbeleg) geconsumeerd. Bijna 30% van het suiker en snoepgoed wordt tijdens het ontbijt gegeten.
De insecteneters (insectivoren) vormen een subgroep binnen de carnivoren. Die eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.
De mestproductie ligt op zo'n 29 kuub per jaar plus 43,5 kilo fosfaat, waardoor een koe per dag zo'n €1,37 kost aan mest. – De overige kosten, zoals ziektekosten, water en de kosten van het melken (exclusief de arbeid), bedragen zo'n 41 cent per dag.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd. Hier valt kalkoen ook onder.