Zoet en zuur zijn antagonisten in de keuken; ze heffen elkaar op. "Als iets te zoet is, kun je er iets zuurs aan toevoegen, en andersom", legt Klosse uit. Met zuur bedoelt hij niet alleen citroen of azijn, maar alles wat 'strak' of 'samentrekkend' is. "Verse gember of rode peper bijvoorbeeld.
Te zoet. Een sterke zoete smaak kun je in balans brengen door pit, zout of zuur toe te voegen. Afhankelijk van je gerecht, kun je kiezen voor witte wijn, azijn of citrussap. Chilivlokken, chilisaus of cayennepeper werken ook, net als sojasaus en zout.
Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Is je gerecht te zoet? Dit kun je toevoegen: Zuur: citrus, witte wijn of azijn. Pittigheid: chilivlokken, chilisaus of cayennepeper.
Kaneel? Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.
Een klein beetje aciditeit of zuur gaat een te zoete smaak tegen.Voeg daarom bijvoorbeeld een scheutje citroensap toe om de smaak uit te balanceren. Net zoals bij het probleem hierboven, kun je een te zoete smaak 'uitgommen' door er zout aan toe te voegen. Breng je gerecht dus in balans met een snufje zout.
Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie.
Door hem even te fruiten, ontzuur je de tomatenpuree. Zo krijg je een minder zure of bittere tomatensaus. Ook krijgt de tomatenpuree meer smaak omdat hij door het verwarmen wat zoeter wordt. Fruit de tomatenpuree in olie op middelhoog vuur, bijvoorbeeld samen met een uitje en knoflook.
Zoet en minder zuur
Tijdens het bakken worden de natuurlijke suikers in de tomaten gekarameliseerd, waardoor de smaak intenser en dieper wordt. Het bakproces helpt ook om de natuurlijke zuurgraad van de tomaten te verminderen, waardoor de saus minder zuur wordt en een zoetere smaak krijgt.
Wat doet baking soda? Baking soda zorgt ervoor dat je tomatensaus direct ontzuurt, zonder dat het de smaak van de rest van de ingrediënten aantast. Ideaal!
Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Als uw kind de hele dag door zure producten gebruikt, krijgt het speeksel onvoldoende tijd het zuur te neutraliseren.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Om te testen of je goed op weg bent bij het maken van een currypasta moet je natuurlijk altijd even proeven. Is de smaak wat te zuur? Voeg een heel klein beetje suiker toe om iets van de zuurheid weg te nemen.
Proef het vlees en breng op smaak met peper en zout. Voor wat meer zuur kan je wat azijn toevoegen. Vind je het wat te zuur? Juist, voeg wat stroop of bruine suiker toe.
Met kleine stipjes op je tong proef je smaken. Die stipjes heten smaakpapillen. Op elk deel van je tong proef je een andere smaak beter. Het puntje van je tong proeft zoet heel goed, terwijl de zijkant van je tong zuur beter proeft.
"Als iets te zoet is, kun je er iets zuurs aan toevoegen, en andersom", legt Klosse uit. Met zuur bedoelt hij niet alleen citroen of azijn, maar alles wat 'strak' of 'samentrekkend' is. "Verse gember of rode peper bijvoorbeeld. Spicy compenseert het mondgevoel dat vet en ook zoet geeft."
Omdat tomaten van zichzelf al vrij zuur zijn, kan een beetje suiker (echt, maar een klein beetje is al voldoende) voor de perfecte balans zorgen.
Tomaten zijn zure groenten. Dat merk je met name als je tomatensoep of -saus maakt. Om de licht zure smaak te compenseren wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd.
Bij een soep of saus kun je gerust wat suiker toevoegen om de pittigheid in te dammen. Citroensap of een beetje yoghurt doen de truc in een te pittige stoofpot of curry. Is jouw gerecht juist te zoet? Dit los je gemakkelijk op door het toevoegen van snufje zout.
Bij tomatenpuree heet het dan ontzuren. Het doel is in dat geval om de zure, iets bittere smaak van de puree te neutraliseren.
Verrassende kruiden
Heerlijke combinaties zijn basilicum-rozemarijn-tijm, peterselie-bieslook en wat dacht je van munt met een beetje fetakaas? Ook pesto (ontdek hier het ultieme recept), kruidenkaas en balsamico zijn fantastisch in tomatensoep!
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Tomatenpuree is heel geconcentreerd en aardig zuur van smaak, maar door het eerst kort te bakken, wordt het een stuk zoeter.
Tomatenpuree is zo geconcentreerd dat het per 100 gram zelfs veel meer vitaminen en mineralen dan verse tomaten bevat. Een van de gezondste stoffen in de tomaat is lycopeen – een belangrijke antioxidant die oxidatieve schade in ons lichaam herstelt.