Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over.
Als de hangop klaar is, schep je die uit de zeef en doe je deze in een kom. Het vocht dat overblijft is een soort wei: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Super gezond dus en zonde om weg te gooien. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoekenbeslag, in plaats van melk.
Hangop is yoghurt dat je op een kaasdoek giet. Het vocht lekt door de doek heen. Wat overblijft, heet hangop. Het lijkt op Griekse yoghurt, maar bij hangop is de basis dus gewoon yoghurt.
Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark.
Weet je dat hangop boordevol eiwit zit? Een voedingsstof die je nodig hebt voor het in stand houden van je spieren. Zeker als je een dagje ouder wordt, is het belangrijk op het eiwitgehalte van je voeding te letten. Dat geldt al vanaf de leeftijd van 60 jaar.
Heb je zelf hangop gemaakt? Dan kun je deze zo'n 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast, mits de houdbaarheid van het product (yoghurt of karnemelk) dat je hebt gebruikt bij de bereiding óók minimaal nog 5-7 dagen goed is (THT-datum).
Er zit 1,5 gram vet in 1 schaaltje (150 gram) hangop, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bij het maken van yoghurt worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan rauwe, volle of magere melk. Dit proces heet fermenteren. De melk gaat hierdoor 'stremmen' (indikken) en verzuren.
Om deze dikke yoghurt zelf te maken voeg je room toe aan de melk. Goed mengen en giet het geheel in het yoghurtapparaat. Laat de yoghurt zodra deze klaar is, uithangen in een dubbelgevouwen kaasdoek. Het resultaat is romige dikke yoghurt.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Bij de Griekse Yoghurt wordt de melkwei (vocht) er uitgehaald en daardoor ontstaat er een dikke yoghurt rijk aan eiwitten en vetten. Meer dan in gewone yoghurt. Yoghurt in Griekse stijl is vaak wel wat dikker en romiger gemaakt, zonder de echte Griekse techniek.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Vaak wordt deze yoghurt ook op de oorspronkelijke wijze geproduceerd. Dus door de yoghurt twee tot drie keer te laten uitlekken in een speciale doek, waardoor het lekker dik en romig wordt. Dit kost tijd en daarom is Griekse yoghurt in vergelijking met andere yoghurtsoorten wat duurder.
Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt. Gebruik melk op kamertemperatuur.
Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Vet. Yoghurt bevat net als melk vet. Dit vet bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetten. Verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Er zitten 94 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) hangop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hangop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de keuken kan je wei gebruiken waar je anders water zou gebruiken. Zo kan je bij soep en sausen kaaswei gebruiken als bouillon. Ook bij de bereiding van milkshakes en roomijs of bij het koken van pasta en rijst kan je melkwei gebruiken. Wij maken er onder andere dit lekker brood mee.
In de supermarkt kun je kant en klare hangop kopen alleen is die lang niet zo lekker als zelfgemaakte. Bovendien zitten daar de (on)nodige toevoegingen in, die niet altijd even gezond zijn. Hangop kun je makkelijk zelf maken van karnemelk of yoghurt.