Frankrijk: kijk op de bon Dan is de fooi inbegrepen en hoef je die niet apart achter te laten – tenzij de service buitengewoon goed was. Staat er 'service non compris', dan is het gebruikelijk om zo'n 10% fooi te geven. Leg dit gewoon op tafel, het kan onbeleefd zijn om de fooi direct aan de ober te overhandigen.
#2 Landen waar fooi geven niet gebruikelijk of overbodig is
Knoop deze bestemmingen goed in je oren: Australië, België, China, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Japan (onbeleefd zelfs), Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Singapore, Slovenië, Vietnam, Zweden, Zuid-Korea en Zwitserland.
Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%. Sommige mensen geven taxichauffeurs fooi, anderen weer niet. Het meest gebruikelijke is om de rekening gewoon af te ronden en het wisselgeld te laten zitten.
In de Verenigde Staten worden obers bijna volledig betaald met fooien die klanten achterlaten. In Frankrijk daarentegen krijgen obers en ander verkooppersoneel een vast salaris. Fooien geven is echter nog steeds heel gewoon, vooral in grote toeristische steden zoals Parijs.
In Zwitserland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting, ook omdat de fooi vaak al in de rekening is verwerkt. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10 % van het notabedrag als fooi gegeven.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
Dat is hij wettelijk niet verplicht, want de fooi is een bedankje van de klant voor de uitstekende algehele service. De fooi kan ook direct na een pasbetaling aan de medewerker worden gegeven. Welk bedrag als fooi kan worden gegeven, blijft tot op de dag van vandaag omstreden.
Je doet een bestelling en daar hoort bij dat je die gepresenteerd krijgt. Het serveren is dus bij de prijs inbegrepen. Je mag hierop reageren zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld door in zo'n situatie juist geen fooi te geven. Een restaurant mag je niet verplichten tot het geven van een fooi.
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro per koffer, de schoonmaakster iedere ochtend 1 of 2 euro. Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Fooien op vakantie: in dit land kun je beter geen extraatje geven aan het personeel. Hoewel het niet verplicht is, is fooi voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
In Duitsland gaan ze er niet standaard vanuit dat je trinkgeld geeft, maar als je het dan toch doet, houdt dan een marge van 5 tot 10% aan of rond jouw rekening af naar boven tot rond getal. Gidsen daarentegen rekenen er wel meer op; die krijgen doorgaans zo'n 10% fooi.
Hoeveel fooi in Turks restaurant? In de wat duurdere restaurants krijg je de rekening op een schoteltje aan tafel gepresenteerd. Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
In Mallorca is het niet gebruikelijk om het wisselgeld als fooi te geven, zoals in Nederland. Men verwacht 5 tot 15% fooi.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Restaurant: geen fooi na de lunch (menu) en na dineetje tussen de 5-10%. Kop koffie of een drankje: fooi niet gebruikelijk. Aan de bar: fooi niet gebruikelijk. Taxi: fooi niet verplicht, maar het bedrag naar boven afronden is wel weer normaal.