Loteling = Een loteling was een ingeschrevene voor de militaire dienst ten behoeve van de Nationale Militie. In Nederland functioneerde dit systeem, dat was opgelegd in de Franse tijd, bijna anderhalve eeuw lang.
Jarenlang gold in Nederland een dienstplicht van 18 maanden voor soldaten en 21 voor officieren en onderofficieren, maar de dienstplicht heeft ook 20 en 16 maanden geduurd. Vanaf 1983 was het 'nog maar' 14 maanden voor gewone soldaten en 16 voor (onder)officieren, waar later nog eens 2 maanden vanaf ging.
Acht landen binnen de Europese Unie kennen de militaire dienstplicht, te weten: Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Litouwen, Oostenrijk en Zweden. Ook andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Polen, overwegen herinvoering van de dienstplicht.
Goedgekeurde dienstplichtigen, maar met een lage kwalificatie, werden 'buitengewoon dienstplichtig' verklaard, wat neer kwam op een vrijstelling, want alleen oproepbaar in 'buitengewone omstandigheden'.
“Vanaf 1961 moesten alle mannen die niet in militaire dienst waren geweest bij de Bescherming Bevolking, de BB. Voor die tijd bestond deze dienst uit vrijwilligers. De eerste drie gezonde zonen uit één gezin moesten het leger in en de andere zonen hadden dan 'broederdienst' en waren verplicht om bij de BB te gaan.
Wel is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht opgeschort. Dat betekent dat dienstplichtigen sindsdien niet meer worden opgeroepen. In uitzonderlijke situaties, zoals een dreigende oorlog, kan de regering besluiten om de opkomstplicht weer van kracht te laten zijn.
Mocht je gewetensbezwaren hebben – bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of pacifistische overwegingen – dan kun je militaire dienst weigeren. Defensiewoordvoerder: “Je komt dan voor een commissie die jouw gewetensbezwaren onderzoekt. Keurt deze het goed, dan krijg je een vervangende dienstplicht.
Wedde of soldij is het 'salaris' of 'loon' van de vrijwillig dienende militair of beroepsmilitair en de dienstplichtige militair gedurende de diensttijd.
Ook vrouwen hebben geen opkomstplicht
Sinds 2020 is de dienstplicht niet alleen voor mannen opgeschort. Ook vrouwen hoeven sinds die tijd géén dienstplicht te vervullen. De dienstplicht voor vrouwen is namelijk toen ingevoerd, terwijl die niet werd uitgevoerd.
De Nederlandse krijgsmacht bestaat uit beroepspersoneel. Toch is er in Nederland nog steeds een dienstplicht voor mensen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op. Er zijn ook geen plannen om dat weer te gaan doen.
Je leert niet alleen samenwerken, discipline en netjes te zijn.Ook krijg je, afhankelijk van je opleiding, training in marcheren, schieten, granaatwerpen en een tank besturen.
In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Deze is niet afgeschaft. Als 17-jarige man of vrouw of (op)nieuw ingeschreven Nederlander jonger dan 35 jaar krijgt u daarom wel een dienstplichtbrief. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op.
Tijdens de militaire dienstplicht moet je een tijd verplicht bij de krijgsmacht van een land werken. Dit was in Nederland tot 1997 verplicht: alle jongens ouder dan 18 moesten in dienst. Sommigen hadden als militair de tijd van hun leven, terwijl anderen er alles aan deden om eronderuit te komen.
Waar woont een militair? Verspreid door Nederland liggen kazernes, militaire vliegvelden en een marinehaven. Hier werken de militairen. Meestal gaan ze 's avonds gewoon naar huis.
'Je riskeert zelfs een gevangenisstraf als je niet komt wanneer je wordt opgeroepen.
Als autisme-ambassadeur maakt hij zich sterk voor meer psychische diversiteit op de werkvloer. Wie tot voor kort via de website van Defensie solliciteerde, stuitte op de tekst: 'Als je autisme hebt, kun je niet werken bij Defensie.
Nederlandse Jongeren die dit jaar 17 zijn of worden, lezen hierin dat ze van hun 17e tot hun 35e levensjaar staan ingeschreven voor de dienstplicht. Bijzonder is dat voor het eerst ook vrouwen de brief ontvangen. Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor hen.
Opschorting van de dienstplicht
Vanaf 1 mei 1997 werd de dienstplicht in Nederland officieel opgeschort. Het Nederlandse leger werd vanaf dat moment een beroepsleger.
Herinvoeren van de opkomstplicht zou volgens een grove schatting van Defensie jaarlijks 70 miljoen euro kosten om duizend jongeren op te roepen en een basisopleiding te geven.
De laagste rang is die van soldaat. Een groep soldaten staat onder leiding van een sergeant. De baas van de sergeant is bijvoorbeeld weer een luitenant of een kapitein en de allerhoogste rang bij de landmacht is die van generaal.
Op basis van het reglement AMAR 196 uur per jaar, uit te breiden met ADV en evt kopen van uren (flex). Hiernaast kan je over uren ook gebruiken. Vakantiedagen zijn goed geregeld je krijgt er minimaal 20 per jaar.
De Commandant der Strijdkrachten (CDS) is Defensies hoogste militair en daarmee de belangrijkste militair adviseur van de minister. De CDS geeft leiding aan het uitvoerende deel van de organisatie. Hij wordt bij zijn taken ondersteund door de Defensiestaf.
Elke militair kan – ongeacht zijn of haar functie – worden uitgezonden. Dat geldt dus ook voor een kok, logistiek medewerker, techneut of bouwvakker. Tegen een uitzending kun je geen 'nee' zeggen.
Dienstplicht afkopen
Voorheen kon men de dienstplicht nog gedeeltelijk afkopen, zodat er maar een maand training (meestal in Burdur) overbleef. Deze regeling is echter eind 2011 opgeheven. Iedere Turk die in het buitenland woont en zijn Turkse nationaliteit wil behouden, moet 10.000 euro betalen.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.