De top tien landen waar Nederlanders graag naar op vakantie gaan zijn op volgorde van aantal vakanties: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Portugal en Kroatië. Turkije stond in 2019 nog in de top tien, maar is in 2022 erbuiten gevallen.
De overgrote meerderheid (93%) gaat in Europa op vakantie. Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (47%), gevolgd door Duitsland (33%), Frankrijk (24%), Spanje (22%) en België (20%). Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, Thailand, Indonesië, Marokko, Egypte, Brazilië en Suriname in trek.
Naast de Hollandse vakantiegangers, gaan er ook veel buitenlanders op vakantie naar Nederland. Zo ziet de NBTC dat ons land een populaire bestemming blijft voor vakantiegangers uit Duitsland en België. Dat is volgens Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC, goed nieuws voor de Nederlandse toerismesector.
Zo'n 8 op de 10 Nederlanders is van plan om komend jaar op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een vakantieonderzoek van de ANWB, gehouden onder 2000 Nederlanders. Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (43%), gevolgd door Europese bestemmingen: Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Italië.
Nederlander gaat gemiddeld drie weken met zomervakantie, maar langer mag. De schoolvakanties zijn begonnen en dat betekent dat iedereen tegelijk naar de camping of de Spaanse costa wil. We nemen in de zomer gemiddeld zo'n drie weken vrij. Werkgevers en werknemers weten dat in de meeste gevallen goed te regelen.
Finland: niet alleen een van de leukste vakantiebestemmingen voor 2017, maar ook het meest reislustige volk op aarde. De Finnen gaan gemiddeld 7,5 keer per jaar op reis. Er wordt vaak gekozen voor warme bestemmingen.
Nederland, het VK en Zwitserland kennen met zes weken juist de kortste zomervakantie.
#1: Frankrijk
En dat allemaal dichtbij huis.
We gaan vaker naar het buitenland op vakantie (22.925 keer), dan dat we in Nederland blijven (17.989 keer). Per persoon gaan we gemiddeld 2,4 keer op vakantie per jaar.
De meeste eerstegeneratie emigranten, ruim 70 procent, gaan terug naar hun geboorteland. De grootste groep emigranten van de eerste generatie komt uit Oekraïne, met 16 975 mensen in 2022. Andere grote groepen die uit Nederland vertrokken zijn mensen met een migratieachtergrond in Polen (16 233) en Duitsland (8 079).
Noord-Holland is de provincie waar de meeste toeristen verblijven. Dit is ook in het tweede kwartaal van 2021 zo, met bijna 1,4 miljoen gasten. Groningen kende met 138 duizend het laagste aantal gasten in de logiesaccommodaties.
De populairste vakantiebestemming voor ons Hollanders is Spanje. Met zo'n 33 procent van de boekingen staat het met kop en schouders boven de andere bestemmingen. Zo zijn Mallorca en Gran Canaria erg in trek.
In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van ING. De prijzen van typische vakantie-uitgaven als horeca, vervoer, voedsel en drank liggen in het Scandinavische Noorwegen bijna 70 procent hoger dan in Nederland.
Hieruit valt op te maken dat eten op vakantie veruit het duurst is als u op vakantie gaat naar Zwitserland. Daarna volgt Noorwegen, het land waarvan veel mensen vaak denken dat het het duurst is. IJsland is de nummer 3, gevolgd door Denemarken en Luxemburg.
Het kleine Transnistrië is vrijwel onbekend. Dit ministaatje heeft zichzelf onafhankelijk verklaard en beschikt over een eigen munt, president, regering en vlag. Het door vrijwel geen enkel ander land ter wereld erkend.
1. Nauru (200 toeristen) Op Vaticaanstad en Monaco na is Nauru het kleinste land ter wereld en met een bescheiden aantal toeristen van 200, is het ook nog eens het minst bezochte land ter wereld. Ook is Naura het kleinste land ter wereld met een luchthaven.
Boracay - Filipijnen
En dan de winnaar: het mooiste eiland ter wereld volgens Condé Nast Traveller: Boracay op de Filipijnen. Vorig jaar ging het eiland een paar maanden op slot omdat er té veel toeristen naar Boracay kwamen. Het eiland moest beschermd worden tegen z'n eigen succes.
Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Met 20 vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.
Zomervakantie start rond de eerste of tweede week van juni en eindigen in het eerste weekend van september. De variatie per jaar is slechts 2 of 3 dagen vooruit of van tevoren. De 2de periode van vakantie is van 23 december tot 7 januari.
In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie. De arme stakkers in Denemarken, Noord-Ierland en Oostenrijk krijgen maar 12 weken vakantie per schooljaar.