Stoppen met koffie kan even duren. Als je echt serieus wil afkicken, moet je wel door een moeilijke periode van ongeveer 3 weken heen. Het lukt ook niet iedere koffieliefhebber om echt van hun verslaving af te komen.
Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
'Als je veel koffie drinkt, bijvoorbeeld (veel) meer dan vier koppen per dag, en je stopt daar ineens mee, dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen', stelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. Dit houdt ongeveer voor een week aan.
Deze verschijnselen kunnen bij iedereen optreden die eerst regelmatig koffie drinkt en er dan plotseling helemaal mee stopt. Veelvoorkomende symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, weinig energie, prikkelbaarheid, onrust, slechte concentratie, neerslachtigheid en trillen. Dat kan ongeveer twee tot negen dagen duren.
Maar wat kun je doen aan dat trillerige gevoel? Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook.
Koffie drinken is gezonder dan menigeen denkt, maar pas liever op voor cafestol dan voor cafeïne. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat koffieconsumptie allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Koffie blijkt een rijke bron van antioxidanten te zijn, en die hebben een heilzaam ontstekingsremmend effect.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie. Een teveel aan cafeïne kan wel andere nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie.
Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen. Verder behoren onder andere verse vis, eieren, peulvruchten en noten tot vochtafdrijvende voeding.
Het kan zijn dat je aankomt door het drinken van koffie. Maar hoe (on)gezond is koffie nu? Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen.
Elina Hyppönen: 'Om een gezond hart en een gezonde bloeddruk te behouden zouden mensen maximaal zes kopjes koffie per dag mogen drinken. Als je naar onze onderzoeksresultaten kijkt, zie je dat er vanaf 6 kopjes koffie per dag een kantelpunt is in het risico op hart- en vaatziekten'.
Zo stelt de Amerikaanse arts Bob Arnot in het boek The Coffee Lover's Diet, dat het drinken van minstens 3 koppen zwarte koffie per dag, zorgt voor meer vetverbranding dan normaal. Volgens Arnot is het de cafeïne in koffie die het metabolisme sneller laat werken en daardoor gewichtsverlies stimuleert.
Cafeïne heeft maar een klein effect op je stofwisseling en als eetlustremmer. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je gewicht zal verliezen door koffie te drinken.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Cafeïne blokkeert deze signalen naar de hersenen, waardoor het je vermoeidheid onderdrukt. Je lichaam blijft adenosine aanmaken, dus op het moment dat cafeïne uitwerkt, zal je lichaam opeens een klap van vermoeidheid ervaren. 'Dat is bij de één heftiger dan bij de ander', vertelt de gezondheidswetenschapper.
93% van de respondenten gaf aan koffie te drinken. De meeste mensen die geen koffie drinken, geeft aan dat dit komt doordat ze het niet lusten (73%), 18% van hen kan niet goed tegen cafeïne.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Naast dat koffie je een energieboost geeft, heeft het een positief effect op chronische ziektes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Conclusie: wanneer je je altijd een beetje slaperig voelt in de ochtend kun je prima een kopje koffiedrinken om de dag door te komen!
Een Britse studie toont aan dat veel koffiedrinken niet zorgt voor een verharding van de bloedvaten, maar hield geen rekening met het negatieve effect van te veel koffie op de bloeddruk en de slaapkwaliteit. Voor je gezondheid drink je beter niet meer dan 5 koppen per dag.
In een kopje koffie zit ongeveer 60 mg cafeïne en in een kopje zwarte thee ongeveer 30 mg.