Griekse yoghurt is iets vetter en steviger dan een gewone yoghurt. Zowel Sojade als Alpro bieden een alternatief op basis van soja. Sommige bereidingen zoals de Griekse tzatziki bijvoorbeeld kan je ook maken met gewone sojayoghurt als je geen Griekse yoghurt voorhanden hebt.
Griekse en gewone yoghurt
De ingrediënten zijn dus in principe hetzelfde. Het grote verschil is dat er bij de Griekse variant vervolgens een deel van het vocht uit wordt gehaald. Het eindresultaat is zodoende wat dikker en romiger dan bij de gewone variant.
Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt. Wel kun je in bijvoorbeeld een recept voor een smoothie uit de blender de yoghurt vervangen door kwark. Over het algemeen kun in recepten vaak wel kwark gebruiken in plaats van Griekse yoghurt, zure room met ricotta, roomkaas, mascarpone en hüttenkäse.
Kun je dat gewoon vervangen? Geen probleem. Kijk een beetje uit als je een recept hebt waarbij de yoghurt of kwark moet worden verwarmd, vooral kwark kan dan uit elkaar vallen en een beetje een klonterige structuur krijgen, zoals hüttenkäse. Beter last minute toevoegen dus, of toch maar dikke yoghurt gebruiken.
Griekse yoghurt is yoghurt die is gefilterd, zodat deze minder vocht en lactose bevat. Je kunt deze yoghurtsoort een beetje vergelijken met hangop. Door het filteren is Griekse yoghurt niet alleen dikker dan gewone yoghurt, maar bevat hij ook meer eiwitten.
Het grootste verschil tussen kwark en yoghurt is dat kwark wordt gemaakt van gestremde melk. Dit is op dezelfde manier waarop kaas wordt gemaakt. Yoghurt daarentegen wordt gemaakt van melk die niet gestremd is. Kwark en yoghurt zijn dus twee verschillende producten.
Griekse yoghurt is yoghurt die is uitgelekt, dat wil zeggen dat de wei is verwijderd. Om je eigen yoghurt op "Griekse wijze" te maken, vervang je een deel van de melk door volle room (ongeveer 750 ml melk en 150 ml room) en gebruik een Griekse yoghurt als yoghurtstarter om de fermenten toe te voegen.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Wat is beter skyr of Griekse yoghurt? Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Conclusie. Het eten van Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Als je het als tussendoortje wilt eten is een variant met 0% of 2% vet de beste keuze, omdat het minder calorieën bevat.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Plantaardige kwark
Door de hoeveelheid eiwitten die erin zitten, is silken tofu een goed alternatief voor kwark. Ook heeft silken tofu, net als kwark, een wat dikkere structuur dan yoghurt. Deze heerlijke vervanger kan je vinden bij biowinkels en soms ook bij een Aziatische toko.
Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark.
Alternatief 1: Griekse yoghurt
Hoewel yoghurt niet zo veel vet bevat, heeft het een vergelijkbare romige textuur. Hierin is crème fraîche hetzelfde als yoghurt.
Naarmate het vetpercentage hoger wordt is het geschikter voor warme bereidingen. Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Je denkt er niet meteen aan, maar yoghurt en kwark kun je ook gebruiken in de bereiding. Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Griekse yoghurt is dikker dan gewone (volle) yoghurt. Bij het productieproces wordt het vocht uit de yoghurt gezeefd. Dat geeft Griekse yoghurt de kenmerkende, romige, structuur. Griekse yoghurt is enigszins vergelijkbaar met de oer-Hollandse hangop.
Stappenplan voor zelf yoghurt maken
Wij raden koemelk, geitenmelk, schapenmelk of sojamelk aan. Voor het eindresultaat maakt het niet veel uit of je volle of magere melk gebruikt. Uiteraard is dit wel van invloed op de voedingswaarden. Magere melk is rijker aan eiwitten, maar volle melk heeft een lekkere volle smaak.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Naast eiwitten bevat zowel yoghurt als kwark calcium en vitamine B2 en B12. In yoghurt zit in verhouding iets meer calcium dan in kwark, maar in allebei zijn de vitamine B2 en B12 evenveel aanwezig. Deze vitamine zijn essentieel voor de energiestofwisseling en aanmaak van rode bloedcellen.
Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond.Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.