In 1967 is Fritessaus uitgevonden door Remia als een alternatief voor mayonaise. Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten.
Fritessaus is een Nederlandse bijgerecht bij frietjes, die alleen in Nederland en België geconsumeerd wordt.
Mayon(n)aise
Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine.
Je kent 't wel: die mosterdgele saus die je altijd bij je McDonald's-frietjes eet. Het sausje wordt ook wel 'Madsauce' of 'Amerikaanse fritessaus' genoemd. Maar bestel je het in de Verenigde Staten, dan zullen ze je net zo raar aankijken als mijn neef.
Wanneer je smacht naar een patatje met mayo, ben je bij de McDonald's niet echt aan het goede adres. De keten verkoopt namelijk alleen hun eigen fritessaus bij de frietjes. Welke overigens ook heel erg lekker is. De reden dat de fastfoodgigant geen mayonaise aanbiedt is eigenlijk heel erg logisch.
water, raapolie, suiker, ui 5,5%, azijn, maiszetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), vrije uitloop eigeel, peterselie, zout, bieslook, chilisaus (water, suiker, chilipeper, paprika, zout, gemodificeerd maiszetmeel, azijnzuur, groente), gemodificeerd maiszetmeel, voedingszuur: citroenzuur, ...
De ingrediënten zijn haast gelijk: eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie. Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Alioli is een knoflooksaus die zijn oorsprong kent in het Spaanse Catalonië. Het woord alioli komt uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie: all i oli. In Nederland wordt het vaak als aïoli geschreven.
Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.
Ze zorgen voor een laagje rondom de oliedruppels en voorkomen dat ze weer samen kunnen vloeien. Ze werken als emulgator. Stofjes met gelijke eigenschappen vind je ook in de mosterd. Daarom kun je een gebonden vinaigrette maken met een schepje mosterd erin.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Frietsaus of Fritessaus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten als mayonaise alleen in andere hoeveelheden. Het oliegehalte in frietsaus varieert tussen de 5% en 35%, waar dit bij mayonaise dus minimaal 70% moet zijn. Om tot hetzelfde volume te komen wordt er water toegevoegd.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
In 1756 veroverde de hertog van Richelieu, een afstammeling van de beroemde kardinaal Richelieu, de haven van Mahon van het eiland Menorca. Zijn kok, die maar wat trots was op zijn meester, haastte zich dan ook om zijn nieuwe saus, die uit eieren en olie bestond, de naam mahonnaise te geven.
Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker.
Belgische mayo is pas mayo als deze 80% vet en 7,5% eigeel bevat. Alles wat minder vettig is, is de naam niet waardig en wordt dressing genoemd.
Hij maakte reizen naar Canada, de Bermuda's en natuurlijk naar New York. Hij werkte als 'chef garde manger' en was verantwoordelijk voor de 'koude keuken'. Zijn Franse collega's vertaalden zijn Hollandse naam al snel naar 'Jean Bâton'. Onder die naam werd hij bekend om zijn lekkere sauzen.
De frisse saus heette oorspronkelijk Kruimelsaus, naar de snackbar Kruimeltje. Remia koos voor de naam Bikkelsaus. Door de ingrediënten zoals diverse kruiden en een vers uitje is de saus fris, dun en licht pikant.
Het grootste verschil tussen de normale mosterd en de Amerikaanse mosterd is dat de Amerikaanse mosterd een zoetere smaak heeft. Amerikanen gebruiken de Amerikaanse mosterd meestal voor de hotdogs of hamburgers. Bekijk ons hele assortiment van Amerikaanse mosterd en Amerikaanse mayonaise en doe je bestelling!