Blauwe plekken zijn niet schadelijk voor de gezondheid en zij beïnvloeden de smaak niet, wel geven ze de aardappel een minder fraai uiterlijk. Bij het koken worden de blauwe plekken bruin/zwart. Toegevoegd na 5 minuten: Aardappelen met veel zetmeel krijgen bij een duwtje of een val gemakkelijker blauwe plekken.
De bereiding van blauwe aardappelen
Men kan blauwe aardappelen koken als normale aardappelen, maar ze smaken minder zoet, eerder licht nootachtig. Als je ze rauw opensnijdt, hebben ze een paars-witte-marmerstructuur. Worden ze gekookt, dan zijn ze helemaal paars.
Vitelotte noir
Enkele soorten zijn de Vitelotte, de Blue Potato, oorspronkelijk uit Amerika, en de truffelaardappel. Van de blauwe aardappels heb je er die alleen een blauwe schil hebben, maar van binnen wit zijn; je hebt er die van buiten en van binnen blauw zijn, maar die tijdens het koken wit worden.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Schotse wetenschappers hebben nu aangetoond dat de truffelaardappels gezonde aardappelen zijn en dus zijn de chips ook rijk aan antioxidanten, net als de aardappels. De onderzoekers van het Scottish Crop Research Institute (SCRI) testen de chips in samenwerking met Amerikaanse onderzoekers.
Lekker gezond!
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten. Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium en dit mineraal helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden.
Bestel Truffelaardappels
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine.
De groene kleur is een aanwijzing dat er verhoogde hoeveelheden van de glycoalkaloïden solanine en chaconine aanwezig zijn. Groengekleurde delen van de aardappel zijn daarom niet meer geschikt voor consumptie. Vermijd dat aardappelen groen worden en bewaar ze in een koele donkere plaats.
De aardappel behoort net zoals overigens de aubergine en de tomaat tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Daarom eet u ze beter niet rauw. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom u aardappelen best schilt.
De truffelaardappel is een paarse, ietwat langwerpige aardappel. Het is een zeer smakelijke, vastkokende aardappel. De paarse kleur blijft behouden als de aardappel wordt gekookt. Van origine komt de truffelaardappel uit Frankrijk, waar zij beter bekend is als de "Vitelotte-Noir".
Bij de aardappel vindt de bescherming onder andere plaats dankzij het gif solanine in de schil. In de schil zitten geen overdaad aan stoffen die in de rest van de aardappel ontbreken. Je kunt ze dus gerust schillen. Wel zitten er vezels in de schil, maar voor de vitamines hoef je dus geen aardappelschil te eten.
Kun je glazige aardappelen eten? Ja! Glazige aardappelen zijn eigenlijk heel gezond en voedzaam.
Zoals reeds aangehaald, kan je bladgewassen als voor- of nateelt zetten op andere percelen. Hoofdgewassen waar geen voor- of nateelt mogelijk is, zijn: winterwortel, witloof, knolselder, pastinaak, schorseneer, rode biet en late aardappelen. Aardbeien worden in het najaar gepland, dit kan na een aardappelteelt.
Antwoord. Dit heeft te maken met de zogenaamde enzymatische bruinkleuring. Het is dus een enzymatische reactie die vooral in plantaardige matrices plaatst grijpt als je vb.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Oogsten. Vroege aardappelen kun je al oogsten als de knollen groot genoeg zijn, terwijl het loof nog niet is afgestorven. Aardappelen om te bewaren, oogst je pas als het loof is afgestorven. De aardappel is dan afgerijpt en is daardoor langer houdbaar.
Bewaar je aardappelen te warm (>8°C), dan lopen ze uit. De uitlopers (wortels) en 'pitten' zijn niet gezond, ze bevatten solanine, een voor sommige mensen licht giftige stof die in grote hoeveelheden buikklachten, depressies en slapeloosheid kan veroorzaken.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Solanine in zwarte nachtschade kan zeer giftig zijn en mogelijk dodelijk. Vergiftigingssymptomen treden pas op na zes tot twaalf uur na inname. Beginsymptomen kunnen zijn koorts, zweten, braken, buikpijn, diarree, verwardheid en sloomheid. De dood volgt door een hartstilstand en het stoppen van de ademhaling.
Pel de schil van de aardappels en snijd eventuele oneffenheden weg. Doe de aardappels terug in de pan met een klontje boter, scheutje melk en pers de knoflook erboven. Gebruik een pureestamper om er een mooie puree van te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Ube wordt ook wel de paarse zoete aardappel genoemd. Het heeft namelijk de vorm van een zoete aardappel, maar dan met een intens paarse kleur. Allemaal puur natuur! De smaak is licht zoet en een beetje hartig, maar volgens kenners zit de smaak tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos.
Het heeft een licht zoetige smaak en een prachtige paarse kleur. In Amerika en Azië wordt de paarse wortel al veel gegeten, maar in Nederland mag dat nu ook wel gaan gebeuren. De gerechten die je ermee maakt zijn namelijk ontzettend lekker én mooi!
Europlant heeft twee aardappelrassen gekweekt die minder koolhydraten bevatten: Coronada en Montana. Beide rassen zijn ontwikkeld door middel van klassieke veredeling op basis van selectie.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.