De judoka moet ook bedreven zijn in het uitvoeren van zijwaartse vallen aan beide zijden, zowel stilstaand als huppend. Daarnaast wordt verwacht dat de judoka de voorwaartse en achterwaartse rol over een
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
Leeftijd Judo slips
7 – 8 jaar: 4e kyu (oranje band) 9 – 10 jaar: 3e kyu (groene band) 10 – 11 jaar: 2e kyu (blauwe band)
Zodra een judoka de zesde en daarna zevende dan behaalt mag hij/zij de roodwit geblokte band dragen. Hoewel het niet veel voorkomt zijn er een 9e en 10e Dan, deze banden zijn helemaal rood. De hoogste Dangraad die we kennen is 11, deze is na zijn dood toegewezen aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.
De banden zijn in oplopende volgorde: wit, geel, oranje, paars, blauw, groen, bruin 3e graad, bruin 2e graad, bruin 1e graad en zwart. Ook de zwarte band kent gradaties: van eerste tot en met tiende dan.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
De meeste houders van de 10e dan zijn Japanners.Slechts twee Nederlandse, Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé, en twee Britse judoka's, Charles Palmer en George Kerr, zijn in het bezit van deze dan-graad.
ALKMAAR - De Alkmaarse judolerares Eveline Beentjes is zaterdag 25 maart gepromoveerd tot zesde dan judo. Hiermee is ze een van de weinige vrouwelijke judoka's in Nederland met de rood-wit geblokte band.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet. Voor het examen doe je een Kata en een technisch examen.
De judoka moet laten zien dat hij niet alleen de basisvaltechnieken beheerst, maar ook in staat is om meer complexe en uitdagende valbreekbewegingen uit te voeren. Dit omvat het vloeiend en zelfverzekerd kunnen uitvoeren van de zittende en staande achterwaartse val, evenals de voorwaartse judorol.
HET JUDOPAK
Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is.
De zwarte band
Deze band laat zien dat je een beginneling bent in het dan-systeem. Een judoka moet voor zijn zwarte band een examen afleggen en aan wedstrijden meedoen waarin danpunten kunnen worden behaald. Bij 100 danpunten krijgt men vrijstelling voor kata. Alle kandidaten moeten hun vaardigheden bewijzen.
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is. Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.
Fransman David Douillet en Japanse Ryoko Tani zijn beste judoka's aller tijden. David Douillet is verkozen tot beste judoka aller tijden tijdens een gala in Parijs, waarop ook de 60ste verjaardag van de internationale judofederatie (FIJ) werd gevierd.
Judogi (柔道着 of 柔道衣) is de Japanse naam voor het judopak. Het judopak is gemaakt van katoen dat speciaal gewoven en erg sterk is, dat moet ook wel want er wordt tijdens een partijtje judo flink aan het pak getrokken.
Waterpolo is het meest fysiek inspannend
Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot "de zwaarste sport ter wereld" op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
Wie wint er bij judo? Bij judo wint de judoka met de hoogste waardering. Dat betekent dat als je iemand op een deel van zijn rug werpt (en je krijgt daarvoor een waza-ari), dat altijd meer telt dan als je iemand op zijn zij werpt (yuko).
Japans leenwoord. Het woord betekent 'zachte weg', waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'.
De duur van een wedstrijd judo hangt af van de competitie waar de judoka in speelt. Senioren spelen een wedstrijd van 5 minuten met een eventuele verlenging.Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Dit hangt af van de leeftijd van de junior judoka.
Wanneer een zwarte band in judo
Voordat je examen gaat doen voor de judo zwarte band moet je aan de volgende beginselen voldoen: je moet ten minste 16 jaar oud zijn om het examen te mogen doen. tussen het halen van de bruine band en het zwarte band examen moet 1 jaar gewacht worden.
Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
Deze wordt naarmate de judoka vordert in de beheersing van de worpen, de houdgrepen en andere technieken 'donkerder' tot dat de band uiteindelijk zwart van kleur is. De volgorde is: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.