De oorzaak: overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur. Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-strale en absorbeert de warmte van de zon.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
De beste manier om je te beschermen tegen hyperpigmentatie is dan ook de schaduw opzoeken en zonnebescherming aanbrengen. Om bestaande pigmentvlekken te verminderen, kan een dermatoloog een aantal medische behandelingen voorschrijven, gaande van topische medicatie tot peelings en lichttherapie.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebank. Het is daarom erg belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen UV-straling. Onze huidtherapeut adviseren daarom Actinica Lotion, een zonbescherming ontwikkeld door dermatologen met extra hoge factor.
Door in aanraking te komen met zonlicht geven deze pigmentcellen pigment ('melanine') af aan de bovenste huidlaag, hierdoor krijgt de huid een bruine kleur. Dit is wat gebeurt bij het normale pigmentatieproces. Wanneer er een verstoring is in dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan.
Limoen en citroen zijn goede middelen om pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen. Biedt bavetten namelijk een zuur dat melanine kan afbreken. Melanine bepaalt de kleur van de huid en wordt aangemaakt in de pigmentcellen. Limoen en citroen staan er om bekend dat ze gezichtsvlekken aanzienlijk kunnen verminderen.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De oorzaak: overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur. Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-strale en absorbeert de warmte van de zon.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Om pigmentvlekken te verminderen kun je ze behandelen met een serum of spotcorrector. Die bevatten werkstoffen die de productie van melanine afremmen, zoals vitamine C en glucosamine. Na een aantal weken wordt je huid weer gelijkmatig van teint.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Hoe ziet lentigo solaris eruit ? Op zon beschenen huiddelen (met name het gezicht) zien we scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken. De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken.
Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.
Vitamine C
Ook beschermt vitamine C voor UV-schade. Daarnaast kan vitamine C de productie van melanine onderdrukken en werkt het ontstekingsremmend in de huid. Bij Huidzorg Houten zetten we vitamine C in ter voorkoming van huidveroudering, pigmentvlekken, acné en rosacea.