Tijdens de open water diver cursus, heb je geleerd dat de maximale diepte voor jou 18 meter is. Dat is wanneer je jouw brevet hebt gehaald. De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Verplicht wanneer je dieper dan 30 meter duikt. Verplicht als je binnen 3 drukgroepen van de geen decompressielimiet duikt. een stop van 3 minuten (minimaal) in een diepte tussen de 3 en 6 meter (bij PADI houden we 5 meter aan)
Wanneer mag je dieper dan 30 meter
Na deze cursus mag je naar een diepte van maximaal 40 meter. Maar altijd nog binnen de maximale grenzen van de geen decompressie limiet. Ookal heeft de Divemaster wel het brevet, mag hij geen studenten of duikers meenemen naar die diepte, als zijn niet het diepduik brevet hebben.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Dolfijnen zijn goede duikers. Meestal duiken ze niet dieper dan 25 meter en komen ze regelmatig aan het wateroppervlak. Maar in sommige omstandigheden kan dit gaan tot 200 meter en dan blijven ze zo'n 5 tot 10 minuten onder water.
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren.
De Trieste heeft op 23 januari 1960 een diepterecord gevestigd van 10 911 meter in de Challengerdiepte in de Marianentrog. De duik werd op 25 maart 2012 herhaald door James Cameron. In 1995 bereikte de Japanse (onbemande) sonde Kaikō de bodem van de Marianentrog.
NEW YORK - Een Amerikaanse ontdekkingsreiziger is naar een recorddiepte van 10.928 gedoken. Victor Vescovo deed dat in de beruchte Marianentrog, de diepste plek op aarde. Nooit eerder kwam een mens zo diep. Victor Vescovo daalt af in de beruchte Marianentrog.
Het gaat om de Puerto Rico trog in de Atlantische Oceaan (8.648 meter), de Zuid-Sandwich trog in de Zuidelijke IJszee (7.235 meter), de Javatrog in de Indische Oceaan (7.290 meter), de Challengerdiepte in de Marianentrog in de Stille Oceaan (10.925 meter) en de Molloydiepte in de Noordelijke IJszee (5.670 meter).
De Marianentrog is de diepste plek op aarde. Er werden nog maar zes duiken uitgevoerd, en wetenschappers en onderzoekers hebben kunnen vaststellen dat zelfs daar leven bestaat! De mens heeft al vaker de maan bezocht dan de diepste bodem van de oceaan.
– Open Water Divers mogen duiken met een gebrevetteerde buddy of duikprofessional plannen en maken naar een maximale diepte van 18 meter/60 voet. – Scuba Divers mogen alleen onder rechtstreeks toezicht van een PADI-professional duiken naar een maximale diepte van 12 meter/40 voet.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
en promoot nitrox als een verstandiger alternatief voor lucht. Ze zijn echter duidelijk betreffende narcotische niveaus van duiken met gasmengsels en beperken Equivalente Narcotische Dieptes (END) tot 30 m.
Richard Harris: Postduik vermoeidheid kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met het duiken, zoals temperatuurstress, decompressiestress, energieverbruik, een grote en lange blootstelling aan zuurstof, spanningen en zeeziekte.
Duiken kost energie, en dus verbrand je calorieën bij het duiken. Iemand die zwaarder weegt, verbrandt meer calorieën bij een inspanning. Een zoektocht op internet levert op dat je met een uur duiken ongeveer 400 tot 700 calorieën verbrandt.
Vaak wordt gedacht dat duiken een dure hobby is. Dit vaak gehoorde 'vooroordeel' is niet geheel juist. Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur.
Geen lichamelijke inspanning na de duik
Ga in de eerste uren na een duik lichamelijke inspanning uit de weg. Na de duik is er in de lichaamsweefsels een verhoogde hoeveelheid stikstof aanwezig, die langzaam wordt afgegeven. Deze hoeveelheid reststikstof is niet gevaarlijk wanneer het maar langzaam wordt afgegeven.
Een algemene vuistregel stelt dat per 10 m waterdiepte de druk 1 bar (100.000 Pascal of 100 kPa) stijgt, dit bij water met een gemiddeld soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Op 50 m diepte bedraagt ze dus 6 bar (5 bar van het water en 1 bar van de atmosfeer).
Vliegen en duiken
Vliegen of reizen naar een hoger gelegen gebied kort na duiken, kan decompressieziekte veroorzaken. Hanteer daarom de in de sportduiktabellen aangegeven tijden voor niet-vliegen en desaturatie. In een omgeving met een lagere luchtdruk past het lichaam zich niet direct volledig aan.
Hoe lang een walvis onder water kan blijven, verschilt per soort. Bultruggen kunnen tot een uur onder water blijven, maar komen meestal om de 3 à 7 minuten boven. Een van de diepst duikende soorten, de spitssnuitdolfijn van Cuvier, kan duiken tot een diepte van 3000 meter en blijft dan meer dan drie uur onder water.
Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven.Sommige dolfijnen zelfs een uur!
De vrouwtjes zijn sociale dieren: ze kunnen vriendschappen voor het leven aangaan. Potvissen eten vooral pijlinktvissen, die vaak op grote diepte leven. Potvissen zijn dan ook gespecialiseerd in diep duiken, tot een record-diepte van wel 2800 meter.