Houd er ook rekening mee dat de eerste pijnpleister die je aanbrengt, pas na 12 tot 24 uur op volle kracht werkt. Pijnpleisters zijn gebruiksvriendelijker dan (zet)pillen omdat je er niet altijd moet aan denken om ze in te nemen of te zetten.
Buprenorfine pleisters bevatten het werkzame bestanddeel buprenorfine, wat valt onder de opioïden oftewel morfineachtigen. Buprenorfine is een sterke pijnstiller dat wordt voorgeschreven bij matige chronische pijn. Buprenorfine pleisters werken via de huid, één pleister werkt gedurende 7 dagen.
Durogesic, Fentanyl Sandoz en Matrifen pijnpleisters dient u om de 72 uur (dus telkens om de 3 dagen) te vervangen. Wanneer een pleister wordt verwijderd, blijft de werking nog een 24 uur aanhouden en zal de pijnstillende werking geleidelijk afnemen.
De pleister moet minimaal 30 seconden stevig aangedrukt worden zodat de randen goed vastplakken. Als de pleister loslaat en u de pleister korter dan een halve dag droeg, moet u een nieuwe pleister plakken. Als u de pleister al langer dan een halve dag droeg, plakt u die dag geen nieuwe pleister.
Fentanyl Sandoz pleisters bevatten een pijnstillend geneesmiddel, fentanyl geheten. Als u de pleister op uw huid plakt, wordt de fentanyl vrijgegeven door de pleister. Via uw huid wordt de fentanyl opgenomen, en komt het in uw bloedbaan terecht waar het een pijnstillende werking heeft.
Een pijnpleister geeft het pijnstillend geneesmiddel continu af in je huid. Via bloedvaten komt het in je lichaam terecht. Zo is in je bloed constant dezelfde hoeveelheid van het pijnstillende medicijn aanwezig. De hoeveelheid pijnstiller in je bloed noemen we de spiegel.
Morfine en morfineachtige pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben, zoals verstopping, misselijkheid en overgeven, en sufheid. De meeste bijwerkingen gaan na een paar dagen tot weken vanzelf over. Wanneer de dosis verhoogd worden, komen deze bijwerkingen weer tijdelijk terug. Ook deze gaan weer over.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
Breng de pleister aan op een droge niet geïrriteerde of bestraalde huid met zo weinig mogelijk haren van het bovenlichaam of de bovenarm. Elke keer op een andere plaats. De pleister mag niet worden geknipt. Raak de plakzijde van de pleister niet aan, anders plakt de pleister niet goed.
NSAID's zijn goed te combineren met paracetamol en morfine of morfineachtige pijnstillers. NSAID's kunnen maagklachten geven en de maag en darmen beschadigen, vooral bij mensen ouder dan 60 jaar. Daarom krijg je bij dit soort middelen vaak een medicijn dat je maag beschermt. Meld maag-darmklachten altijd aan je arts.
Fentanyl is een zeer krachtige pijnstiller. Het medicijn behoort tot de klasse geneesmiddelen die morfine-achtige pijnstillers of opiaten worden genoemd. Fentanyl is een chemisch bewerkte variant van morfine en is zo'n 80 tot 100 keer sterker dan deze bekende pijnstiller.
Buprenorfine Sandoz pleisters bevatten een pijnstillend geneesmiddel, buprenorfine geheten. Als u de pleister op uw huid plakt, wordt de buprenorfine vrijgegeven door de pleister. Via uw huid wordt de burpenorfine opgenomen, en komt het in uw bloedbaan terecht waar het een pijnstillende werking heeft.
Mensen zijn vaak bang dat je verslaafd kunt raken aan morfine of dat je er suf van wordt. Tijdens de eerste dagen van het gebruik van morfine kan er sufheid optreden.Maar na een paar dagen is de patiënt aan de morfine gewend.De sufheid verdwijnt dan als het goed is weer.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Volgens de NVA is fentanyl een goed alternatief voor morfine en is dosisaanpassing bij een verminderde nierfunctie niet nodig.
Als u morfine als pijnstiller gebruikt, is de kans op geestelijke afhankelijkheid zeer gering. Een verslaving treedt op wanneer iemand zonder pijn morfine gebruikt, dan treedt er een bepaalde 'kick' op. Deze 'kick' treedt niet op wanneer morfine de functie heeft om pijn te verlichten.
Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.
Zorg dat de wond de eerste 2 dagen niet nat wordt. Na 2 dagen mag u kort douchen. Dep na het douchen de wond voorzichtig droog.
Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van morfine in belangrijke mate. Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed. Rijd niet 's nachts of bij slecht weer.
Morfine of morfineachtige pijnstillers kunnen gebruikt worden in combinatie met paracetamol. Helpt paracetamol in combinatie met zo'n zeer sterke pijnstiller onvoldoende, dan kan de arts u ook nog een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voorschrijven (zie eerder).
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl. Deze pijnstillers kunnen op verschillende manieren ingenomen worden.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.