Biologische citroentijm (Thymus citriodorus) D 12 H 15 cm kopen | Intratuin.
Het grootste verschil tussen gewone tijm en citroentijm? De smaak. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft citroentijm een frisse, citroenachtige smaak. De blaadjes kan je zowel vers als gedroogd in de keuken gebruiken.
Medisch – Tijm is goed voor hoesten en symptomen van astma
Citroentijm heeft ook een slijmoplossende werking en een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking, bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd, die ontsmettend en opwekkend is.
Hoewel citroentijm winterhard is, is het verstandig het plantje tijdens strenge winters te beschermen en af te dekken. Zo weet je zeker dat je er in het voorjaar opnieuw plezier van hebt. Van citroentijm kun je ook thee zetten.
Zo is er de Echte Tijm, de Kleine en Grote Tijm, kruiptijm, een laag bij de grond blijvende plant en de Citroentijm, een Tijm soort die naar citroen ruikt en smaakt.
Citroentijm doet het erg goed als bodembedekker of in een pot op het balkon. De geur is kruidig en citroenig. De kleine blaadjes zijn een lekkere smaakmaker voor bijvoorbeeld stoofschotels. Je kunt citroentijm zowel vers als gedroogd gebruiken.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Thymus citriodorus (Citroentijm) is een wintergroene, compacte plant met donkergroen, naar citroen geurend loof. Thymus citriodorus (Citroentijm) bloeit met kleine lilaroze bloemen in juli - augustus.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
Citroenverbena smaak
Het kruid ruikt naar citroen, sinaasappel en citroengras. Citroenverbena kun je zo gebruiken: De blaadjes drogen, voor thee in de winter. Verse blaadjes gebruiken voor thee.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Takjes tijm kun je het best in de groentelade van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Van een plantje in de vensterbank kun je wat afknippen als je het nodig hebt. Zorg goed voor je plantje: Niet op de tocht.
De tijm die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een volle, scherpe smaak. Tijm wordt ook wel geschreven als thijm. Tijm is vooral te vinden in het Middellandse Zeegebied. Onze tijm wordt geleverd in bosjes van 75 gram.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
25 gr tijm (2 takjes) 25 gr basilicum (10 blaadjes) 750 ml water.
Hoewel rozemarijn winterhard is, is hij wel vorstgevoelig, waardoor de combinatie van kou en overmatige regenval funest kan zijn voor jonge planten. Als je kleigrond in de tuin hebt, moet je voor het planten de drainage verbeteren door bijvoorbeeld grind, schors en bladaarde door de grond te mengen.
Elk jaar wanneer de bloei begint, kan tijm van begin tot midden zomer worden geoogst en op hetzelfde moment worden teruggesnoeid. De scheuten moeten met een tuinschaar tot op het oude hout worden gesnoeid. Voor regelmatig snoeien knipt u de halfstruiken ongeveer een handbreedte boven de grond af.
Tijm komt in veel gerechten voor en daarom is het een handig kruid voor in je kruidentuin. Deze groenblijvende, vaste plant heeft veel kleine blaadjes en wordt ongeveer 30 cm hoog. Tijm bloeit vooral in mei en juni.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
De ondersteunende werking van tijm op de spijsvertering is al van oudsher bekend. Het stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat vooral vette en moeilijk verteerbare maaltijden beter verteerd worden. Zeker bij een gebrekkige leverfunctie kan dit uitkomst bieden. Bovendien helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
Tijm voor een vlotte spijsvertering
Tijm werkt temperend op angst en stress en zorgt zo voor een algemeen gevoel van welzijn. Ook maakt het je maag rustiger. Dankzij zijn antiseptische werking heeft tijm bijvoorbeeld een positief effect op maagzweren, oprispingen en een opgeblazen gevoel.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.