Deze scan toont de bekende “witte vlekken” bij MS. Deze witte plekken zijn littekens van doorgemaakte ontstekingen. Het zegt verder niets over hoe ernstig het geweest is, en het zegt niets over wanneer ze ontstaan zijn.
De kleur van het vocht verschilt per soort MRI-scan. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen T1- en T2-magnetisatie. Het verschil zit in de duur van de perioden waarin radiogolven worden uitgezonden. Op T1-beelden wordt vocht zwart afgebeeld, terwijl op T2-beelden water juist wit wordt afgebeeld (zie afbeelding 1).
Soms zijn de ruimtes rondom bloedvaten van de hersenen (de Virchow Robin ruimtes of perivasculaire ruimte/PVS) wat vergroot. Dat wordt ook gezien als witte vlekjes op de scan. Dat is niet per sé een afwijkende situatie. Dat komt bij ongeveer de helft van de mensen voor.
Bij een leukodystrofie gaat er iets mis met de witte stof in je hersenen. Als dit door een foutje in je genen komt, dan noemen we het een leukodystrofie. Door deze ziekte krijg je vaak problemen met denken en bewegen.
De witte stof wordt gevormd door uitlopers (axonen) van zenuwcellen. De stof is ook werkelijk wit, dat komt door de witte laag die om de axonen ligt, de myelineschede. De witte stof legt verbindingen tussen je hersengebieden en zorgt voor de communicatie tussen de gebieden en het doorgeven van informatie.
Witte pigmentvlekken zijn witte vlekken op je huid. Ze kunnen ontstaan doordat je huid verbrand is, maar het kan een ook een permanente aandoening zijn, zoals vitiligo. Je kunt ze dus al vanaf je geboorte hebben, maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
Of iemand kampt met een depressie is op een hersenscan niet vast te stellen. Dat concluderen onderzoekers van het academische ziekenhuis Amsterdam UMC.
De witte stof is wit door de overmaat aan het vet myeline wat een witte kleur heeft. In de grijze stof liggen de cellichamen van de neuronen, in de witte stof de axonen van de neuronen. In de witte stof bevindt zich meer dan alleen myeline en axonen. Myeline speelt een belangrijke rol voor de neuronen.
De hersenen van mensen met MS werken minder goed doordat de isolatielaag rondom de zenuwuitlopers, de myeline, is beschadigd. Gelukkig kunnen hersencellen ook weer nieuwe myeline aanmaken, om zo de schade te herstellen. Dit herstel, zogenaamde remyelinisatie, verloopt niet overal in de hersenen even effectief.
Gebieden waar geen water is, zoals lucht of bot, geven geen signaal en zijn zwart op de scan.
Op een MRI-scan zijn de door MS veroorzaakte ontstekingen en littekenweefsel duidelijk zichtbaar. Soms wordt voor het maken van een MRI een contrastvloeistof geïnjecteerd. Dit contrastmiddel bevat Gadolinium dat wordt opgenomen in de gebieden met een actieve ontsteking, waardoor deze makkelijker te onderscheiden zijn.
De radioloog kan verschillende dingen zien op de MRI-scan van het hoofd. Denk hierbij aan mogelijk hersenletsel na een trauma, herseninfarcten of hersenbloedingen, hersentumoren of holte-ontstekingen.
Onderzoeken. Met een MRI-scan maakt men beelden van de hersenen en het ruggenmerg. Hierop kan de arts de afwijkingen zien die zorgen voor de klachten bij MS. Ook kan de arts op de MRI-scan afwijkingen zien die niets te maken hebben met de klachten bij MS.
Achtergrondaankleuring. Een MRI-scan werkt met contrastmiddel. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat organen en weefsels zichtbaar zijn op de MRI-scan. Dat heet aankleuring.
Calcium wordt op beeld een wit-grijze vlek omdat het geen röntgenstralen doorlaat.
Zowel bij vroege als bij gevorderde progressieve MS ontstaan er laesies in de witte stof van het brein. Laesies zijn de ontstekingsplekken waar de myeline wordt afgebroken en opgenomen wordt door microgliacellen (de immuuncellen van ons brein).
De witte stof in de hersenen heeft als functie het verzorgen van de communicatie tussen de zenuwcellen. De witte kleur komt van de myeline, het omhulsel dat voor de elektrische geleiding zorgt. Het axon stuurt informatie door naar andere hersencellen en ruggenmerg (het centraal zenuwstelsel).
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
Atrofie = afsterven van
Zenuwcellen in onze hersenen zijn, in tegenstelling tot andere cellen in ons lichaam, niet meer in staat zich door deling te vermenigvuldigen. Dit heeft tot gevolg dat zenuwcellen die eenmaal verloren zijn gegaan niet meer kunnen worden vervangen.
De witte stof van het ruggenmerg bestaat uit opstijgende en dalende zenuwbundels. Via opstijgende banen bereikt de sensorische informatie van de zintuigen de hersenen. Via de dalende banen sturen de hersenen het lichaam aan. De grijze stof van het ruggenmerg kan ook zelf bewegingen aansturen.
Vasculaire dementie ontstaat als de patiënt meerdere herseninfarcten heeft gehad. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat verstopt, waardoor bepaalde hersendelen geen zuurstof meer krijgen en afsterven. Vasculaire dementie kan ook sluipend ontstaan. Dan zijn er in de loop der tijd vele kleine bloedvaatjes aangetast.
Kun je op een hersenscan zien of je ADHD of autisme hebt? Nee! In het kader van de Brain Awareness Week 2021 legt onderzoeker Dienke Bos in dit filmpje uit waarom dat zo is, en wat we wél weten over de hersenen als je ADHD of autisme hebt.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Er is dus geen nazorg nodig. Na het onderzoek worden de beelden geanalyseerd door de radioloog. De patiënt wordt op de hoogte gebracht van de resultaten door de arts. In de meeste ziekenhuizen moet je daarvoor op een aantal werkdagen rekenen, bij Open MRI Zen volgen de resultaten binnen de 24 uur.