Bij hartruis ontstaan golfjes of wervelingen, die zijn te horen met een stethoscoop. Meestal is een hartruisje onschuldig. Er is dan niets aan de hand met het hart. Het geruis ontstaat door het krachtige en snelle stromen van het bloed in het hart en de grote bloedvaten rond het hart.
syst souffle: Een souffle (spreek uit op zijn Frans: “soeffel”) is een hartruisje. Door de stethoscoop hoort men dan een geruis. Dit betekent meestal dat er een probleem is met één van de hartkleppen, waardoor het bloed langs de kleppen 'ruist'. Het woordje syst is een afkorting voor systolisch.
Hartruis. Als er andere geluiden naast de normale harttonen zijn, kan dat op een hartaandoening wijzen. Een voorbeeld van zo'n geluid is een hartruis. Een hartruis (souffle) is een abnormaal geluid dat kan worden omschreven als klikkend, knappend, ruisend of gorgelend.
Bij onschuldig hartgeruis is er geen afwijking aan je hartkleppen. De arts hoort dan geruis omdat er meer bloed door je hart stroomt dan normaal. Dat kan gebeuren als je koorts hebt of als je een inspanning levert. Het geruis kan voortdurend hoorbaar zijn, of maar af en toe.
Als u hartruis heeft, kunt uw arts met de stethoscoop een geluid horen, dat anders is dan de gewone hartgeluiden. Dit geluid ontstaat wanneer het bloed niet helemaal vrij kan stromen, maar het ergens weerstand ondervindt. Hartruis komt veel voor bij mensen van elke leeftijd.
Bij hartruis ontstaan golfjes of wervelingen, die zijn te horen met een stethoscoop. Meestal is een hartruisje onschuldig. Er is dan niets aan de hand met het hart.
Een hartruis is niet levensbedreigend en er is zelfs prima mee te leven, maar het moet wel gecontroleerd worden. Deze aandoening kan volstrekt onschuldig zijn, maar ook wijzen op een hartziekte, hoge bloeddruk of bloedarmoede.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Hartgeruis, of hartruis, is een geluid dat ontstaat door een obstakel in de bloedstroom. Meestal is hartgeruis onschuldig, maar het kan ook duiden op een hartafwijking. De ruis is soms alleen door de arts met een stethoscoop te horen.
Hartruis wordt veroorzaakt door wervelingen (turbulentie) van het bloed. Die wervelingen kunnen veroorzaakt worden door een hartziekte, waardoor het bloed te snel stroomt, maar ook wanneer het bloed te dun is zoals het geval is bij bloedarmoede. Soms wordt hartruis waargenomen bij een pup of kitten met een gezond hart.
Soufflé is een gerecht uit de Franse keuken. Het bestaat uit een basis van geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd, en vervolgens geklopt eiwit. Het geheel wordt in de oven gebakken. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt.
Een goede soufflé maak je in een speciale soufflévorm. Dat is een ronde ovenschaal met een hoge rechte rand. Je hebt grote souffléschalen in verschillende maten, maar ook schaaltjes voor eenpersoonsporties. Deze kleine schaaltjes heten ramequins.
De systole begint met S1 (het sluiten van de mitralis- en tricuspidalisklep) en eindigt met S2 (het sluiten van de aorta- en pulmonalisklep). Luister, voordat je verder gaat, zorgvuldig (meerdere keren) naar dit ritme en herken de afwisselende korte (systole) en lange (diastole) intervallen.
Als er sprake is van mitralisklepinsufficiëntie kunt u klachten krijgen van kortademigheid bij inspanning, kortademigheid bij platliggen, frequent 's nachts plassen, vocht vasthouden (oedemen), hartkloppingen en hartritmestoornissen.
De arts kan de lekkage horen via de stethoscoop: dit klinkt als een luid geruis aan het begin van elke hartslag. Via echografie of Dopplertechniek ziet de arts of de hartklep lekt, en hoeveel.
Ook bij een op zich gezond hart kan een geruis hoorbaar zijn. Het ritme van het hart kan eenvoudig worden gecontroleerd door het voelen van de pols. De geluiden (harttonen) worden veroorzaakt door het sluiten van de kleppen in het hart.
De klep kan vernauwd raken of gaan lekken. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop der tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen.Na verloop van tijd kan hartfalen ontstaan.
Door aandoeningen of ouderdom kan het weefsel dat de opening van de hartklep ondersteunt, verzwakken en zijn vorm verliezen. Om deze aandoening te repareren, wordt een annuloplastiekring of -band rond de basis van de hartklep genaaid om deze opnieuw in vorm te brengen en ondersteuning te geven.
Een lekkende hartklep kan lange tijd zonder gevolgen blijven, vertelt Hans van Laarhoven van de Hart & Vaatgroep.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
In Nederland heeft zo'n 10% van alle ouderen tussen de 80 en 89 jaar deze aandoening, waarbij de hartklep niet goed meer werkt en het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Dit kan onder meer leiden tot flauwvallen en pijn op de borst.
Bij meer dan 95 procent van de kinderen met een hartruis blijkt echter niets ernstigs aan de hand. Een hartruis kan veroorzaakt worden door een aangeboren hartafwijking. Een hartruis kan dus wel reden tot ongerustheid zijn.
De huisarts kan hartfalen aantonen of uitsluiten door middel van een electrocardiogram (ECG) en een bloedonderzoek waarbij NT proBNP / BNP wordt bepaald.
BNP en (NT pro)-BNP
Waarden die ook nagekeken worden in het bloed bij hartklachten zijn de BNP en NT pro-BNP. Deze stofjes komen vrij als de hartspier lang onder hoge druk staat. Een verhoogde waarde van deze stofjes in het bloed kan wijzen op hartfalen en is altijd een reden om aanvullend onderzoek te verrichten.