Geiten vinden het fijn om ergens aan te knabbelen. Ze hebben hierbij een voorliefde voor houtachtig voedsel (takken, boombast, struiken, houtige kruiden, bladeren). Zeker in het voorjaar is dit goed te merken. Dit komt mogelijk door de zoete smaak van de sapstromen die dan in bomen en struiken op gang zijn gekomen.
Geiten zijn slimme en beweeglijke dieren die leuk zijn om te houden voor mensen met voldoende ruimte. Een stevige afrastering is dan wel nodig, want geiten zijn echte uitbrekers! Ze kunnen uitstekend klimmen. Er zijn geiten in allerlei soorten en maten, die ook in karakter van elkaar kunnen verschillen.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Niets saaier dan je te vervelen, ook geitjes weten dat. Zorg daarom dat ze altijd iets hebben om op te spelen. Geiten klimmen graag, dus met houten constructies of een oude glijbaan zullen ze al heel tevreden zijn. Let wel op voor oude nagels als je zelf aan de slag gaat met planken en boomstammen.
Geiten zijn herkauwers die liefst al lopend hier en daar een hapje eten. Ze lusten graag grofvezelig voer zoals gras. Maar ook twijgen en bladeren staan op het menu. Hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Ze eten zeker niet alleen gras, maar ze knabbelen ook aan struiken en bomen. Zowat de helft van de tijd rusten ze (vooral 's nachts). Ongeveer 6 tot 8 uur per dag zijn ze aan het herkauwen. Geiten zijn nieuwsgierige dieren die overal aan knabbelen.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Wat is het gevaar van een geit? Een briesende geit die de kinderboerderij terroriseert is geen reden om in paniek te raken (er zijn geen incidenten bekend waarbij het een geit is gelukt om iemand op zijn hoorns te spiesen). Het gevaar van de beesten is dat ze een vervelende ziekte kunnen verspreiden: Q-koorts.
Geiten mogen fruit, , in de natuur eten ze alles,maar een sinasappel bevat heel veel vocht en daar verslikken ze zich in, zou jij ook doen! Een stukje appel is misschien handiger, hier ook weer beter in stukjes dan een hele. Een hele winterpeen kan wel.
Geiten kunnen goed horen. Ze kunnen hun oren draaien, zodat ze veel geluiden in de omgeving kunnen horen. Ook kunnen ze goed zien.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Een goede stelregel: zo'n dier leert het snelst als het weet dat er plezierige gevolgen aan vastzitten. Haal ze daarom telkens aan en geef ze iedere keer krachtvoer. Als u dat alles rustig en met veel liefde doet, eten de dieren binnen de kortste keren uit uw hand.
Ze lijken misschien op het eerste gezicht niet zo bijster intelligent, maar schijn bedriegt. Geiten zijn hartstikke slim, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen binnen twee minuten iets nieuws leren en dat vervolgens zeker tien maanden onthouden.
Uitwendige parasieten
Symptomen: stampen, schuren en bijten. Er zijn meerdere parasieten die deze symptomen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende uitwendige parasiet bij geiten zijn luizen. Daarnaast komen ook verschillende soorten schurftmijt voor.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Als de ooien of geiten het hele jaar op het zelfde stuk weide lopen, is het aan te raden de dieren elke 8 weken te ontwormen, zodat de wormbesmetting niet te ernstig wordt. (Bij gebruik Cydectin of Dectomax, anders frequenter ontwormen).
Toch vreet een geit 'maar' zo'n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20 liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert.
Schapen, geiten en herten kunnen dankzij hun horizontale pupillen opzij kijken, zonder hun kop te bewegen. Hun blikveld bestrijkt bijna 360 graden. Ze kunnen zelfs zien wat er achter ze gebeurt. Naaktgeboren noemt dit een ''ingebouwde achteruitkijkspiegel''.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Afrastering van de geitenwei
Kies voor kleine rassen gaas van minstens 80 cm en voor grotere rassen van minstens 110 cm hoog. Neem de sterkste soort, want geiten gaan graag met hun poten in het gaas staan. Vooral dwerggeiten komen nogal eens vast te zitten in schapengaas.
De gemiddelde levensduur van melkgeiten hangt al jaren rond de 3 jaar en 8 maanden. Die leeftijd kan best omhoog, maar dat vraagt om bewustwording en vakmanschap. Goede opfok en management zijn essentieel om de levensduur en levensproductie van melkgeiten te verhogen.
Geiten en kippen kunnen inderdaad samen, maar zorg wel voor eigen voer- en slaapplekken. Helemaal eens met Inger. Geiten houden samen met kippen kan inderdaad prima al zal er wel eens een kip onder een geit terecht komen. Geiten zijn kuddedieren en horen met soortgenoten samen te zijn.