Een hotspot is te herkennen aan een rode, natte plek. De vacht rondom de huid zal vochtig zijn en aan elkaar kleven. Een hotspot zal bloeden, warm en pijnlijk zijn en flink etteren. De korst die ontstaat jeukt ook, waardoor de hond eigenlijk in een vicieuze cirkel is beland.
Een hotspot wordt ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd – deze medische benaming kun je ook wel vertalen naar de woorden etter, beschadiging en ontsteking van de huid. Dat is ook precies wat het is: een ontstoken plek, die je hond veel jeuk en pijn kan geven.
Wat is een hotspot? Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit.
Een hot spot is niet erg gevaarlijk, maar wel heel vervelend voor uw hond en zal niet vanzelf weg gaan. Hoe eerder u de hot spot door een dierenarts laat behandelen, hoe eenvoudiger deze ook weer genezen kan worden.
Hiervoor is het vaak nodig om de vacht rondom de hotspot weg te scheren. Na het grondig schoonmaken van de wond met ontsmettenden shampoo, zal de dierenarts deze behandelen met een verzachtende zalf. Bij een heftige hotspot kan een corticosteroïd houdende zalf of lotion prettig zijn.
Een hotspot is een rode, vochtige, jeukende plek die vrij plotseling ontstaat en snel erger wordt doordat de hond er heftig aan krabt en bijt. Hotspots zitten meestal op het achterste deel van de rug, de achterpoten en bij de oren, maar ze kunnen overal op de hond voorkomen.
Een hotspot is te herkennen aan een rode, natte plek. De vacht rondom de huid zal vochtig zijn en aan elkaar kleven. Een hotspot zal bloeden, warm en pijnlijk zijn en flink etteren.
Een hotspot is moeilijk te voorkomen. Wel kun je jouw hond regelmatig checken op teken, vlooien of mijten. Een hond die veel zwemt heeft meer kans op een oorontsteking. Verder komt oormijt veel voor bij puppy's, controleer hier ook regelmatig op.
Wanneer het nog een beginnende hotspot is die niet reeds ontstoken is, kun je het lokaal behandelen. Het is belangrijk de plek een aantal keren per dag schoon te maken (met bijvoorbeeld betadine-oplossing) en daarna te behandelen met bijvoorbeeld Dermacool hotspot spray of een wondzalf zoals Dermiel.
Hotspots zijn het gevolg van de hogere warmtestroom boven plekken waar opwaartse stroming in de mantel plaatsvindt. Doordat de plaat (die zich boven de warmere plek bevindt) beweegt, verplaatst het aardoppervlak zich ten opzichte van de hotspot.
Een hotspot is niet besmettelijk en goed te genezen bij honden. Het ontstaan van een hotspot heeft meestal meerdere oorzaken, maar als deze goed behandeld worden en de hotspot snel wordt ontdekt is de prognose matig.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Heb je van de dierenarts het advies gekregen om de wond te ontsmetten, doe dat dan met een zoutoplossing (1 eetlepel keukenzout op 1 liter water uit de waterkoker, afgekoeld), of deppen met Betadine of Dettol. Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje.
Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper. Deze korrels ruiken wel lekker voor mensen, waardoor je er zelf geen last van hebt als je in de tuin zit.
Sudocrème werkt verzachtend en anti-bacterieel, maar is daarentegen niet jeukremmend. Daarnaast is één van de bestandsdelen uit sudocrème giftig bij orale opname (stof: zink-oxide). Gebruik in dit geval dan ook altijd een kraag om te voorkomen dat de crème wordt opgelikt.
Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren.
Het middel voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en vermindert zo de kans op littekens. Het middel prikt niet, waardoor het erg diervriendelijk is.
Likgranulomen zijn ontstekingsplekken aan de poten van de hond die ontstaan zijn door intensief likken. Verveling en frustratie spelen een grote rol maar omdat we het bij bepaalde rassen meer zien dan bij anderen lijkt er ook een erfelijke factor in het spel.
Vlooien, wormen, mijten en teken zijn allemaal voorbeelden van parasieten die kale plekken bij honden kunnen veroorzaken. Hoe je omgaat met een parasiet infectie verschilt per parasiet. Vlooien: deze parasiet veroorzaakt veel jeuk en irritatie. Een vlooieninfectie kan zich focussen op één bepaald punt op de huid.
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
baasjes. L ikken van wonden; honden likken hun eigen wonden schoon, dit is instinctief, dat is de reden dat zij dit ook bij mensen kunnen doen. G enegenheid/goedkeuring; hiermee kan de hond aangeven dat hij het prettig vindt.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht. Een badje van havermout.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.