De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats.
Soorten van mishandeling
Het verminken van dieren in een weiland. Het neerknuppelen van zeehonden. Het vangen van dieren met behulp van een voetklem. Huisdieren op straat zetten denk hierbij aan zwerfhonden of katten of andere dieren.
Nederlandse cijfers ontbreken, maar afgaande op buitenlands onderzoek moeten hier jaarlijks naar schatting 150 duizend dieren worden mishandeld, een paar procent van de miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en paarden die in Nederland worden gehouden.
We weten niet precies hoe vaak dierenmishandeling en verwaarlozing voorkomt. Geschat wordt dat het toch wel zo'n 200.000 keer per jaar gebeurt. Heel veel daarvan gebeurt zonder dat we ervan weten. In een paar duizend gevallen kan de politie of de dierenbescherming er iets aan doen.
Over het algemeen wordt onder bestialiteit 'seks met dieren' verstaan. In de Van Dale (2006) wordt bestialiteit omschreven als: “geslachtsverkeer tussen mens en dier”. Maar uiteraard vallen, net zoals bij mensen, ook andere seksuele handelingen die niet onder geslachtsverkeer vallen wel onder seksueel gedrag.
U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 144. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie behandelen de melding. Zij treden op tegen dierenmishandeling.
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar of een maximale geldboete van € 19.500. Op basis van de wet kan de rechter bij een voorwaardelijke veroordeling als bijzondere voorwaarde het verbod op het houden van één of meer dieren stellen.
Dierenleed gaat niet alleen over ernstige verwaarlozing of mishandeling. Als een hond nooit wordt uitgelaten of als iemand buitensporig veel huisdieren heeft, kan het welzijn van het dier ook in het gedrang zijn.
Anoniem melden
Bij voorkeur meld je dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Er zijn vele oorzaken te noemen, die vaak zijn terug te voeren op minder edele motieven als ijdelheid, eenzaamheid, verwaarlozing, sadisme of afreageren. Neutralere benamingen hiervoor zijn competitie (het houden van wedstrijden en shows met dieren), behoefte aan gezelschap en vermaak, sport en spel.
Dierentuinen, circussen, aquaria, stierengevechten en de jacht zijn vormen van dierenmishandeling die plaats vinden voor het vermaak van mensen. Om wilde dieren verwarrende trucjes te laten doen gebruiken trainers vaak alle middelen die nodig zijn zoals slaan.
Het aantal meldingen over dierenleed is sinds de introductie van de dierenpolitie en meldpunt 144 fors toegenomen. In het eerste jaar na de introductie steeg het aantal meldingen met 38 procent, van 46.000 in 2011 naar 64.000 in 2012. Daarna schommelde het aantal registraties tot 2016 rond de 65.000 per jaar.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
De voornaamste reden waarom kinderen dieren gaan mishandelen is omdat ze zien dat anderen het ook doen. 8. Dierenmishandeling is een van de vroegste en sterkste signalen van een gedragsstoornis bij kinderen.
Gedrag dier: angstig voor eigen baasje; schrikachtig; overdreven agressief of timide; plotselinge verandering in gedrag; Gedrag eigenaar met dier: Onjuiste omgang met dier (bijv. ruw, gehaast, onverschillig); onthouding van nodige basisbehoeften zoals voeding en medische zorg; te weinig uitlaten van de hond.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Langdurig blaffen is een uiting van stress. Een hond die minutenlang of zelfs urenlang blaft, is daarbij zelf niet gebaat. Hij doet dat omdat er iets is dat hem stress geeft. Wanneer je dat niet inziet, is het makkelijk om de hond een antiblafband om te doen.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
De mens mag zich niet het recht aanmatigen ander dieren uit te roeien of op onmenselijke wijze uit te buiten. Dieren van soorten die van oudsher in een menselijke omgeving leven (onder andere landbouwhuisdieren) hebben recht op leven en groei in hun eigen tempo, onder aangepaste levensomstandigheden.
Als je denkt dat een dier in nood is of mishandeld wordt, kun je 144 bellen. Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) komen in actie na meldingen van dieren in nood bij meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van huis- en hobbydieren.
Enkel inspecteurs en controleurs van Dierenwelzijn Vlaanderen en de lokale politie kunnen dieren in beslag nemen voor overtredingen inzake dierenwelzijn. De in beslag genomen dieren worden ergens ondergebracht waar ze goed verzorgd worden, zoals een asiel.
Wat is Dierenwelzijn? Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van het leven zoals ervaren door het dier zelf. Om de definitie van dierenwelzijn concreter te maken, werd in 1965 vijf vrijheden voor dieren vastgelegd waaraan moet voldaan zijn.