Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Wikkel de coldpack/ het ijs in een dunne theedoek/washand of doet de coldpack in de bijgeleverde hoes, om te voorkomen dat de huid bevriest.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden. Het beste is om een ice pack te gebruiken, bijvoorbeeld een Instant Coldpack (eenmalig gebruik) of een ice pack welke je eerst in de vriezer moet hebben gelegd.
Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid. Verergert de pijn door het koelen? Denk dan aan een botbreuk.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
IJs is het beste om onmiddellijk te gebruiken bij de behandeling voor acuut letsel want het vermindert zwelling en pijn. U kunt ijs gebruiken of een koudepakking maar zorg dan altijd voor een tussenlaag (theedoek). Gebruikt u het ijs zonder tussenlaag dan kan de huid beschadigen en dat willen we niet.
"Door kou vernauwen de bloedvaatjes zich. Daardoor komt er minder bloed in het weefsel terecht. Dat zorgt ervoor dat er minder zwelling optreedt én dat je enkel minder dik en blauw wordt. Het is wel belangrijk dat je direct na de verzwikking een icepack of een zak met ijsklontjes op de verzwikte plek legt.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Bepaalde voeding kan leiden tot chronische ontstekingen
Dat lijkt ook logisch: dit is het gebied dat in aanraking komt met de “buitenwereld”, namelijk je voeding. Daarom ook dat voeding zo'n belangrijke rol speelt als het gaat om het sterker maken van je immuunsysteem of juist het verzwakken ervan.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Sterke ontstekingsremmers zijn corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Ze remmen de aanmaak van stoffen en weefsel en remmen zo ook ontstekingsprocessen. In de stofwisseling overheerst de afbraak: katabolisme.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
3) Koelen van kniegewricht
Dan kan koelen prettig zijn. Je kunt dit doen door een theedoek op de knie te leggen en daarop een coldpack uit de vriezer. Maar ook een washandje gevuld met ijsklontjes is een prima optie. Koel 3 keer per dag niet langer dan 15 minuten, zo luidt het advies van artsen.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Blijf regelmatig koelen tot twee tot drie dagen na het oplopen van de blessure of totdat de zwelling is verdwenen. Let op: plaats ijs of een coldpack nooit direct op de huid, vanwege het risico op bevriezing. Er kunnen blaren ontstaan en de huid wordt beschadigd.