Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Hij is microbioloog aan de Universiteit Gent. Die bacteriën zetten stoffen in ons zweet om in geurtjes. Zweet zelf ruikt nergens naar.
Vermenigvuldig je stank
Ten slotte een gouden regel om in je oren te knopen: ruik je een onfris luchtje bij jezelf? Dan ruiken anderen het een stuk heftiger. Dit geldt niet alleen voor zweetlucht, maar ook voor parfum. Een beetje rustig aan dus, met dat sprayen.
Zweet ruikt niet. Het is een heldere, geurloze vloeistof die voornamelijk uit water, zout, eiwitten en vetten bestaat. De geur die we 'lichaamsgeur' noemen, wordt veroorzaakt door bacteriën. Ons lichaam herbergt miljoenen onschadelijke bacteriën die helpen bij de natuurlijke verdediging van onze huid.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Poets uw tanden en kiezen goed. Gebruik tandenstokers of flosdraad. Maak uw tong schoon met een tandenborstel of tongschraper. Eet regelmatig: 3 maaltijden en niet meer dan 4 kleine tussendoortjes.
Deo gebruiken op een natte huid
Anti-perspirants en deo's werken het beste op een droge huid. Dus als je net uit de douche komt of al zweterig bent, werkt het minder goed.
Zweet uit apocriene zweetklieren is aanvankelijk geurloos maar kort nadat het zweet aan het oppervlak van de huid is terechtgekomen wordt het door bacteriën op de huid (met name corynebacteriën) omgezet in onaangenaam ruikende stoffen zoals boterzuur en capronzuur.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur. Bij de start van de pubertijd beginnen de hormonen te razen en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken.
Het dagelijks douchen is ook een belangrijke factor in de strijd tegen het zweten. Douche daarom dagelijks, en was jezelf met een pH-neutrale zeep zoals de Neutral Douchegel. Deze douchegel gaat de bacteriën die vervelende luchtjes kunnen veroorzaken te lijf.
1. Dove Original Anti-transpirant Spray. De Dove Original deodorant is onder vele gebruikers de absolute beste koop deodorant en is al jaren favoriet. De deodorant is zowel voor mannen als voor vrouwen geschikt en biedt een langdurige bescherming tegen transpiratie.
Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren.
De Griekse schrijver Xenophon vertelt dat de Perzische jeugd niet transpirerend gezien wilde worden, dit lichaamsvocht zou bij voortdurende lichaamsinspanning, zware arbeid en een ingetogen leven (zo dacht men) immers zijn verdampt of ingedroogd. Uit deze redenering komt de uitdrukking "het luie zweet" voort.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen. Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.