Schaarste in vele beroepen De schaarste speelt een grote rol in beroepen, met name bij de volgende sectoren: de zorg, het onderwijs en de bouw. Met name in de bouw heerst er een hoog personeelstekort. In deze sector is de schaarste in beroepen als loodgieters, timmermannen en electriciens het grootst.
Kort gezegd is er in een krappe arbeidsmarkt meer vraag naar personeel dan aanbod. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is. Een krappe arbeidsmarkt is daarom vaak goed voor werkzoekenden en soms ook voor huidige werknemers.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Ondernemers in de horeca en de detailhandel ervaren het vaakst een personeelstekort. Detailhandelaren noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het vaakst als belangrijkste gevolg. In de horeca ervaren relatief veel ondernemers gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
In het rapport 'Moeilijk vervulbare vacatures. Landelijk overzicht van beroepen' laat UWV zien in welke beroepen werkgevers te maken hebben met wervingsproblemen. Sectoren met veel moeilijk vervulbare vacatures zijn de bouw, industrie, ICT, transport en logistiek, zorg, onderwijs en horeca.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Welke 4 groepen hebben minder kans op de arbeidsmarkt?
In Nederland gaat het dan vaak om mensen met een laag opleidingsniveau, jongeren, migranten groepen en mensen met een arbeidsbeperking. 2 Vaak hebben deze groepen ook laagbetaald werk.
Ballafkih legt uit dat de oorzaak van blijvende personeelstekorten vooral ligt in de groei van onze economie. "Omdat onze economie groeit, groeit ook de vraag naar arbeid. Het aantal vacatures neemt dus toe, maar die kunnen niet allemaal worden ingevuld." Niet te weinig werkenden, maar te veel vacatures dus.
Wel zijn er verschillen in sectoren', schrijft het UWV. Ten opzichte van 2021 is er een aantal nieuwe beroepen bijgekomen die nu als 'kansrijk' gelden, zoals medisch secretaressen, politieagenten, treinmachinisten, orthopedagogen, buschauffeurs lijndienst, directiesecretaressen en managementassistenten.
Bij Intro Personeel kan het salaris van een commercieel medewerker binnendienst wel oplopen tot €4000,- bruto per maand. Hierdoor is het van de best betaalde banen zonder diploma de hoogste verdiende functie.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.