Het kan zijn dat u na het inbrengen van de zetpil moet poepen. Probeer dat toch niet te doen. De zetpil heeft tijd nodig om te smelten en daarna heeft de darm ook tijd nodig voor de opname van de werkzame stof.
Het kan zijn dat u na het inbrengen van de zetpil aandrang krijgt. Probeer er niet aan toe te geven. De zetpil heeft enige tijd nodig om te smelten en uw endeldarm moet de werkzame stof opnemen. Als u de zetpil binnen 10 minuten verliest, omdat u naar het toilet moet, kunt u een nieuwe inbrengen.
Zetpillen: zetpillen werken iets minder snel dan de tabletten, ongeveer binnen 1 uur.
Een andere methode is dat men een zetpil met de platte kant eerst inbrengt. De sluitspier oefent daarna druk op de spitse punt van de zetpil uit, waardoor deze dieper de darm in gedreven wordt.
Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang. Zetpil: werkt binnen 20 minuten. Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Behalve als uw arts anders adviseert.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Verstopping kan bijvoorbeeld optreden tijdens de eerste dagen van een reis, bij verandering in de voeding of tijdens een ziekte waarbij bedrust moet worden gehouden.
Vervolgens kun je de zetpil met het puntje bij de anus inbrengen. De zetpil dient ongeveer 1 centimeter diep ingebracht te worden. Dit houdt in: je kunt deze aan de buitenkant niet meer zien en niet meer voelen met je vinger.
Als uw kind dit niet wil innemen, kunt u zetpillen gebruiken (verkrijgbaar in 60mg, 120 mg, 240mg). Soms moet u dan twee zetpillen geven. Grotere kinderen kunnen soms tabletten innemen.
Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
Via de anus komt de paracetamol in je lichaam. Er gaat wat werkzame stof verloren dus daarom is een zetpil altijd hoger gedoseerd dan een kauwtablet.
Ga op je linkerzij liggen. Als je linkshandig bent ga dan op je rechterzij liggen. Breng de zetpil in tussen je billen (in de anus). Het maakt daarbij niet zoveel uit of je de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt.
Tabletten, capsules en drank werken binnen een half uur, zetpillen binnen 1 uur. Gebruik paracetamol alleen als u pijn heeft.
Tussen een volgende zetpil moet minstens 6 uur zitten. Dit komt neer op de volgende maximale aantallen. Je kan hier meer over lezen in de bijsluiter.
Waarom een zetpil of klysma
Er zijn verschillende redenen waarom de arts een zetpil of klysma voorschrijft. Bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is de belangrijkste reden dat dit medicijn direct in de darm komt en bijna niet in de rest van het lichaam. Hierdoor heeft u minder kans op bijwerkingen.
Paracetamol verlicht de verschijnselen van griep, maar u wordt er niet eerder beter van. Binnen een half uur na gebruik merkt u dat de pijn, zoals spierpijn, keelpijn en hoofdpijn, minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, binnen een uur.
Elke pijnstiller raakt na verloop van tijd uitgewerkt. Bij paracetamol is dat na drie tot zes uur. Net nadat je een pil hebt ingenomen is de concentratie (ook wel: spiegel) van het middel in je bloed namelijk hoog, maar die daalt langzaam, omdat je lever en nieren het opruimen.
contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
AH Paracetamol zetpillen 240 mg.
Maximaal 2-3 zetpillen per dag. Kinderen 2-4 jaar, 12,5-17 kg, dosis 240 mg, maximaal 3 zetpillen per dag. Kinderen 4-6 jaar, 17-22 kg, dosis 240 mg, maximaal 4 zetpillen per dag.
Het Vlaams woordenboek » suppositoire.
Wat is het? Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. De endeldarm stulpt meestal eerst inwendig in zichzelf en kan, in een verder gevorderd stadium, helemaal naar buiten komen. Dat kan tijdens het persen optreden, maar ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.