Dat zit zo. De zomervakantie is meer dan honderd jaar geleden bedacht, in 1901. Kinderen kregen zes weken vrij in de zomer, omdat ze dan hun ouders konden helpen op het land of de boerderij. De grote vakantie bestond voor veel kinderen dus niet uit luieren, maar uit werken.
In april heeft het kabinet een verkenning aangekondigd om de vakanties aan te passen. De zomervakantie zou met één week worden ingekort, zodat de kerstvakantie met een week verlengd had kunnen worden. Op die manier zouden kinderen minder onderwijs missen. De wijziging zou ingaan in het volgende schooljaar, 2022-2023.
Scholen mochten dus zelf weten hoe lang de kinderen vrij hadden in de zomer. Met de komst van de collectieve arbeidsovereenkomsten, vanaf 1914, groeide de behoefte om afspraken te maken over de schoolvakanties. Vier weken duurde de zomervakantie op de lagere scholen. En die vier weken vielen in augustus.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
In 1901 werd de zomervakantie bedacht zodat kinderen hun ouders konden helpen met werk op het land. In veel andere landen hebben ze nog langer vakantie omdat het daar te heet wordt om in een klaslokaal te zitten. Alleen maar zwemmen, spelen en luieren. En dat zes weken lang.
Frankrijk gaat fier aan kop als populairste vakantiebestemming. Bijna 10 procent van alle vakanties in 2022 ging naar Frankrijk.
In België duurt de zomervakantie op school negen weken. Nederland, het VK en Zwitserland kennen met zes weken juist de kortste zomervakantie.
In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie. De arme stakkers in Denemarken, Noord-Ierland en Oostenrijk krijgen maar 12 weken vakantie per schooljaar.
In Frankrijk en Griekenland moeten kinderen het minst naar school, amper 162 dagen. Dat terwijl ze in Italië en Denemarken ruim één maand langer les hebben, zo'n 200 dagen per jaar. Al moeten we de cijfers van Eurydice ook met een korreltje zout nemen: zij houden geen rekening met het aantal lesuren per dag.
Dit zijn zowel de lesgebonden als de niet-lesgebonden activiteiten. Dus ja, leerkrachten hebben meer vakantie dan andere werkenden, maar dat heeft een reden. Ze werken simpelweg harder en langer gedurende de 41 weken dat ze werken en compenseren dit overwerk tijdens de schoolvakanties.
Vakantie. Er is namelijk door de vakbonden gestreden voor betaalde vrije dagen. Dat begon allemaal in 1910 met de vakbond van diamantbewerkers, de ANDB, die bond wist als eerste een aantal onbetaalde vrije dagen voor de leden te regelen. De diamantbewerkers waren daar erg blij mee.
In Nederland begint elke regio in een andere week aan de zomervakantie.Dit is om drukte op bijvoorbeeld de weg, campings en vakantieparken te voorkomen. Wel hebben alle kinderen even lang vrij, namelijk zes weken. Daarvan overlappen vier weken zodat je ook nog op vakantie kan gaan met mensen uit andere regio's.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Een heel simpel antwoord: door de chaos die zo kan ontstaan. Overvolle wegen - ofwel zwarte zaterdag in drievoud -, bomvolle campings en topdrukte in recreatieparken. Om te zorgen dat mensen uit verschillende regio's toch nog met elkaar de hort op kunnen, overlappen de vakanties elkaar met vier weken.
Aangetoond is nu dat acht dagen de ideale lengte van een vakantie is om er alle vruchten van te plukken. Het onderzoek is gedaan door Universiteit Tampere in Finland. In acht dagen heb je voldoende tijd om te ontspannen en om gelukkig te worden. En acht dagen zijn ook net te kort om weer verveeld te raken.
Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20/21 juni tot ongeveer 11/12 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier.
Nederlandse leerlingen hebben internationaal gezien relatief veel verplichte lesuren, jaarlijks ongeveer 970 uur. In landen met hogere leeropbrengsten als Zuid-Korea, Japan of Estland is dat gemiddeld 768 uur.
de paasvakantie (2 weken) de zomervakantie (van 1 juli tot en met 31 augustus).
Nederlander gaat gemiddeld drie weken met zomervakantie, maar langer mag. De schoolvakanties zijn begonnen en dat betekent dat iedereen tegelijk naar de camping of de Spaanse costa wil. We nemen in de zomer gemiddeld zo'n drie weken vrij. Werkgevers en werknemers weten dat in de meeste gevallen goed te regelen.
Opvallend zijn de grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Jongeren (18-34 jaar) hebben met 91% een veel hogere vakantie-intentie dan ouderen (65-80 jaar), die ligt daar op 72%. De vakantiegangers verwachten in 2022 gemiddeld 3,3 keer op vakantie te gaan.