Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
Wie van de uitstraling van hout houdt, zal altijd voor olie kiezen. Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog.
Hiervoor is een ademende verf of beits de beste oplossing. Bij 'liggend' hout zoals vlonderplanken zal regen ervoor zorgen dat het hout lang nat blijft, waardoor het hout glad wordt en schimmels of algen makkelijker in kunnen groeien. In dit geval is een waterafstotend product beter.
Olie zal, omdat het minder goed doordringt bij gebruik op hardhout, iets minder goede bescherming bieden tegen de verschillende weersomstandigheden, vocht en vuil. Beits daarentegen houdt vocht en vuil op afstand en garandeert een langere bescherming.
Een goede optie is Beitz Douglas Beits Naturel 2.5 liter voor Zachthout. Dit product beschermt tegen vergrijzing, is vochtregulerend, geeft een luxe uitstraling en accentueert de houtnerf. Een andere goede optie is Wijzonol Transparant Tuinbeits.
Hout impregneren voordat je beitst of verft
Beits kan ook zonder impregneer worden toegepast op hout. Wanneer je wel impregneer gebruikt voor je de beits aanbrengt, verhoog je de duurzaamheid van de beits. Ook werkt het de zuiging tegen waardoor je uiteindelijk minder beits nodig kan hebben.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Epoxy is bij uitstek geschikt om hout de conserveren, beschermen of restaureren. Het kan transparant of in een kleur worden aangebracht. Epoxy coating staat bekend om zijn krasvaste en slijtvaste werking en hoge chemicaliënresistentie. Epoxy houtcoating is keihard en wordt vaak gebruikt om hout waterdicht te maken.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
De meeste beitsen zijn vochtregulerend. Beits trekt in het hout en brengt in sommige gevallen ook nog een beschermlaagje aan. De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt. Hout neemt van nature namelijk water op.
Een buitenbeits is meestal terpentinegedragen. Dat is minder goed voor het milieu, maar is toch een duurzame keuze. Terpentinegedragen beits blijft langer mooi, en kan ook buiten wel tegen een stootje.
Beits voor hout
De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee. Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts.
De meest populaire beits voor een tuinhuis of ander tuinhout zijn de beitsen van Tenco. En dat is niet zo gek. De beitsen van Tenco zijn namelijk weervast, waterafstotend, in verschillende kleuren en ook transparant te koop. Bij een transparante beits zal de structuur van het hout duidelijk zichtbaar blijven.
Toch is het helemaal geen verkeerd idee om dit hout van extra bescherming te voorzien door middel van een beits. Dit helpt vooral tegen vergrijzing en voorziet het hout van een nog betere mate van bescherming. Het gemiddelde onderhoudsinterval voor geïmpregneerd en gebeitst hout is drie tot vier jaar.
Houd rekening met een droogtijd van tenminste 24 uur om de aangebrachte laag op deze manier goed te laten drogen. Zo zorg je voor een betere hechting van de volgende laag en dus een betere kwaliteit van de beits!
Vervolgens heb je beits op terpentine- en waterbasis. Vaak zijn buitenbeits op terpentinebasis en binnenbeits op waterbasis. Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Drogen is het beste middel tegen houtrot
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Vlekken verwijderen
Wanneer je een beetje van de WD-40 (of een vergelijkbare kruipolie/siliconenspray) op een keukendoek sprayt kun je vervolgens heel makkelijk lelijke vlekken van je muur of houten oppervlakken verwijderen.