Het paard mag tijdens de verstopping niets eten en moet regelmatig rustig stappen om de darm te laten ontspannen en weer in beweging te krijgen. Wel is het belangrijk dat het paard blijft drinken. Verstrek het water uit emmers, zodat je kan inschatten hoeveel hij gedronken heeft.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Bemesten met kunstmest
Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden. Zodra de mest is gezakt, kunnen de paarden veilig van het gras genieten.
De meeste slokdarmverstoppingen lossen zichzelf op. Haal het eten uit de stal, blijf rustig en geef het paard rust en ruimte. Indien de verstopping langer dan 20 minuten aanhoudt of het paard gaat hoesten en/of wordt benauwd, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen.
Een van de veel voorkomende vormen van koliek is de verstopping van de dikke darm door stro. We zien deze koliek vaker in de herfst, kort nadat de paarden van weidegang naar de stal zijn overgegaan. De symptomen zijn eerst over het algemeen niet heel ernstig.
Koliek symptomen
Rollen of je paard gaat steeds liggen en weer opstaan. Naar de flank kijken of naar de buik schoppen. Zweten en koortsig. Verhoogde hartslag en ademhaling.
SYMPTOMEN BIJ SLOKDARMVERSTOPPING
Het paard wordt onrustig, gaat schudden met het hoofd, de hals uitstrekken, hoesten, liggen en weer opstaan. Wat later zien we vaak voedselresten via de neus. Het paard kan nog wel ademen door de luchtpijp, maar voelt dat het speeksel niet meer kan worden weggeslikt en gaat ophopen.
De voornaamste klacht is dat voedsel blijft hangen in de slokdarm.Dit worden ook wel passageklachten genoemd. Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken. Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker.
Gebruik bij voorkeur een meststof voor de paardenweide waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en de suiker en eiwitgehaltes in het gras wat lager blijven. Elementen als magnesium en natrium moeten in een paardenweide extra aandacht krijgen.
Omdat de verstoppingen veelal achterin het darmstelsel zitten heeft de paraffine ongeveer 10 uur nodig om op de plek van bestemming zijn werk te kunnen doen. In de tussentijd is het belangrijk het paard pijnvrij te houden door een pijnstiller toe te dienen en het paard voldoende beweging te geven (longeren, stapmolen).
Gezond afvallen betekent voor een paard een verlies van 1 procent van zijn lichaamsgewicht per week. Belangrijk is hierbij wel dat je paard of pony voldoende voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en sporenelementen krijgt. Wanneer je opeens minder voer geeft dan voorheen, dan is de kans op problemen groot.
De pijn gaat vanzelf over. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Drink niet tijdens of kort na een koliekaanval.
Dankzij het zeer hoge gehalte aan gezonde vetzuren draagt lijnzaadolie voor paarden bij aan een beter evenwicht tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren (2:1). Lijnzaadolie draagt daarnaast bij aan een glanzende vacht en bevordert de spijsvertering.
Na koliek is het verstandig om als basis veel goed ruwvoer te verstrekken zodat de darmenperistaltiek (weer) goed op gang komt/blijft. Graag wordt ook onze Gastro+ gegeven. De Gastro+ ondersteunt een gezonde zuurtegraad in de maag en bevat probiotica ter ondersteuning van een gezond evenwicht in de darmen.
Zijn er bovenin slechts enkele hele kleine zweertjes, dan geven deze meestal geen forse veranderingen in gedrag. Door diverse omstandigheden kunnen echter grotere zweren of zweren in het onderste gedeelte onstaan. Daar heeft het paard wel last van en dit type zweren gaan helaas niet vanzelf weer over.
Maagzweer genezen
Het voeren van Luzerne kan de zuurtegraad in de maag wat verlagen en is daarom eveneens een goede interessante aanvulling. Daarnaast zijn vooral veranderingen in het voeren en het houden van het paard belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van meer sociaal contact met andere paarden.
Een maagzweer is een wondje in uw maag of in het eerste stukje darm na de maag. U heeft pijn boven in uw buik.U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijk zijn. Een maagzweer komt meestal door een bacterie in de maag.
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Vaak treedt na 30 minuten al verlichting van de problemen op, maar indien nodig kan de behandeling na 30 minuten tot 2 uur worden herhaald. Als een paard gevoelig is voor koliek is het aan te raden altijd een verpakking Colosan beschikbaar te hebben, zodat je meteen eerste hulp kunt verlenen aan het paard.
Over het algemeen genomen is de kans op een goed herstel na een koliekoperatie ongeveer 60 procent, maar dit is sterk afhankelijk van de oorzaak. De kosten voor een operatie bedragen al snel 3.000 tot 4.000 euro.
Voeding na operatie
Na ongeveer 6 tot 12 uur na de operatie is het verantwoord om ruwvoer aan te bieden. Luzerne is aan te raden omdat het smakelijk is, veel energie en proteïnen bevat en licht laxerend werkt. Om de darmwerking rustig te stimuleren kan er de eerste dag elke 3 uur 500 gram luzerne gevoerd worden.