Naast de therapie is sporten in het algemeen belangrijk, al is er geen sport die de scoliose kan verminderen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 2-3x pw sporten naast de gymles op school aan te raden is. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de relatie tussen sport en scoliose.
Bij patiënten met scoliose wordt vaak oefentherapie voorgeschreven. Het doel is te proberen verergering van de scoliose ( = progressie) te voorkómen. Daarnaast is het belangrijk dat je je spieren sterk en soepel houdt, ook als je een brace moet dragen.
Voor het slapen gaan op je rug gaan liggen met je benen tegen de muur. Dit helpt om even helemaal te ontspannen na een belastende dag voor je rug.
Wandelen ondersteunt het herstel van de tussenwervelschijven. Overdag zorgt beweging ervoor dat je tussenwervelschijven samendrukken, waardoor je het vocht verliest dat in deze schijf zit. Deze schijven zouden als schokdemper voor je wervelkolom moeten functioneren.
Om snelle vermindering van klachten als gevolg van de scoliose op te laten treden is het lopen op de kybun schoenen een directe oplossing.
Zeker. Maar dit geldt ook in de algemene zin als je niets doet aan het onderhoud van je lichaam. Je kracht, balans, houding, slijtage of ziektes zullen altijd slechter worden wanneer je er niets aan doet.
Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. De scoliose kan zelfs verergeren als je nog in de groei bent. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.
Een goed matras voor uw scoliose moet de vergroeide wervelkolom zo goed mogelijk ondersteunen en geen extra druk op uw rug uitoefenen. Om dit waar te maken, moeten de juiste materiaal worden gebruikt. Een matras gemaakt van een combinatie van traagschuim en koudschuim is optimaal.
Als er sprake is van een lichte scoliose, wordt meestal oefentherapie ingezet. Dat kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld middels fysiotherapie, cesartherapie, mensendieck en chiropractie. Het voornaamste doel van deze behandelingen is dat de wervelkolom niet nog verder scheef groeit.
Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en soms beperkt dat ook de werking van de longen. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat hun rug er anders uit ziet dan die van anderen.
Een aantal houdingen is uitermate geschikt voor mensen met scoliose. Vanuit therapeutische yoga is met name de zijwaartse plank bewezen effectief. Yoga helpt je 'zwakkere' kant sterker te worden. Er zijn staande, zittende en liggende oefeningen.
Gevolgen van scoliose:
Dit kan vaak leiden tot een levenslange handicap van de patiënt. Door de verbuiging van de wervelkolom worden ook de heup- en kniegewrichten getroffen door vroege tekenen van slijtage. Een gevolg hiervan kan een gestaag toenemende bewegingsbeperking van de aangetaste gewrichten zijn.
Ongeveer 4 procent van de 10-14-jarigen krijgt een scoliose. Meestal blijft de bocht klein, maar bij een klein deel wordt de bocht groter en is intensieve behandeling nodig. Dit gebeurt bij meisjes vijf keer zo vaak als bij jongens. Scoliose komt het meest voor in de periode dat kinderen hard groeien: de puberteit.
De oorzaak is slijtage van de wervelkolom op meerdere plaatsen, waardoor scheefstand van de wervels ten opzichte van elkaar ontstaat. Dit geeft pijn in de rug, soms gepaard gaand met uitstralende pijn in de benen. De behandeling bestaat meestal uit pijnmedicatie, oefentherapie en/of een korset.
Als de scoliose langdurig blijft bestaan kunnen vroegtijdig afwijkingen aan de gewrichten van de wervelkolom optreden. Een scoliose kan problemen geven bij staan, zitten of bewegen. Het is ook mogelijk dat door de scoliose pijnklachten ontstaan, of dat u door een extreme scoliose moeite heeft met het ademhalen.
Kenmerken scoliose
De voornaamste kenmerken van scoliose zijn houdingsafwijkingen of vormafwijkingen van de wervelkolom: Houdingsafwijking: functioneel en dus corrigeerbaar door actieve spierwerking of correctie van beenlengteverschil. Vormafwijking: structureel en dus niet corrigeerbaar.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.
Toch is er altijd een heel kleine kans dat het ruggenmerg of de zenuwen beschadigen. Hierdoor kunnen de armen of benen verlamd zijn of pijn doen. Dit komt gelukkig bijna niet voor. De mogelijkheid bestaat dat de gecorrigeerde bocht in de wervelkolom niet goed vastgroeit.
Tijdens de behandeling is het doel om de balans in het lichaam te herstellen, waardoor de wervelkolom zijn kromming verliest of minimaliseert/stabiliseert. We kunnen hierbij zowel werken op de mobiliteit van spieren en gewrichten, als ook op de fasciale structuren rondom de organen.
Scoliose is wel deels erfelijk. Als u mensen met scoliose in uw familie heeft, is het advies om uw kinderen regelmatig te laten controleren.
We spreken pas van een scoliose als de kromming meer dan 10 graden is. Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met dus één bocht, spreken we van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit en dus twee bochten heeft, spreken we over een S-vormige verkromming.
Een scoliose-operatie kan nodig zijn, als de bocht te groot is voor een brace of ondanks een brace toeneemt. Bij een bocht boven de 45-50 graden adviseren we in het algemeen een operatie.