Vanaf vier maanden kan uw baby zonder de nachtelijke voeding van 03.00 uur. U geeft dan voordat u zelf gaat slapen de laatste voeding. Dit kan betekenen dat uw baby doorslaapt.
Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Geef je flesvoeding (lees: kunstvoeding)?
Dan drinkt je kleintje dus zo'n 5 voedingen van (6,5 x 150 / 5 =) 195 ml melk per voeding. Gemiddeld genomen is dat een voeding om de 3,5 à 4 uur. De ene baby heeft echter meer melk nodig dan de andere. Bovenstaande richtlijn is dus slechts een gemiddelde.
Als je voelt dat het tijd is om de droomvoeding te laten vallen, raden we over het algemeen aan om om de paar nachten geleidelijk de voeding te verminderen met 30 milliliter of 2 minuten (borstvoeding) totdat het is afgebouwd. Uiteraard zijn er ook ouders die cold turkey stoppen met deze voeding.
De hoeveelheid melk die je produceert, past zich vanzelf aan. Is jouw baby 4-6 maanden oud? Dan drinkt je baby ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding. Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby.
Meestal start je met een droomvoeding als het dag- en nachtritme wat meer herkenbaar wordt en je kindje rond 18:00/19:00 uur de laatste voeding krijgt voor de nacht. Dit is meestal rond de leeftijd van drie maanden.
Voedingsschema borstvoeding baby 3-4 maanden
Minimaal 5 tot 7 borstvoedingen per 24 uur (om de 3 à 4 uur), afhankelijk van de behoefte van je kind. Misschien kan je baby 's nachts al wat langere tijd achter elkaar slapen zonder voeding.
Bij een baby van 4 maanden begint het melatoninegehalte vanaf 18.00 uur flink te stijgen. Dit betekent dat 18.30 à 19.00 uur in principe een goede bedtijd is.
Er zit meestal 1,5 uur tussen zijn avondeten en fles. De laatste tijd wat minder, vaak een uur. Hij krijgt om half 7 die fles en om 5 uur a half 6 eten we/hij.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Een dreamfeed / droomvoeding is wanneer je jouw kleintje tussen 22:00 en 00:00 voorzichtig uit zijn bedje neemt om hem te voeden.
Waarom je baby wakker maken voor een voeding? Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose.
Je kunt de hoeveelheid flesvoeding voor je kindje ook zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Weegt je kindje bijvoorbeeld 4 kilo, dan is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende.
Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt het erachter wat het allemaal met de handen kan doen. Leg je kind regelmatig even op de buik als het wakker is. Je baby leert het hoofdje op te tillen en daardoor worden de rug en armen sterker.
Laat bij voorkeur maximaal 4 uur tussen twee voedingen in de eerste week. De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen worden de voedingen elke dag gemiddeld met 10cc opgehoogd (2e dag: 20 cc per voeding, 3e dag: 30 cc per voeding, etc.)
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Je kunt het langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt melkvoedingen gaat vervangen. Elk kind heeft andere behoeftes, dus harde richtlijnen voor de hoeveelheid zijn niet te geven. Geef een hoeveelheid die jouw kindje prettig vindt.
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
Langzaam afbouwen
Dat doe je het beste door een voeding te gaan vervangen door een flesje of vaste voeding. Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd. Als je lichaam hieraan gewend is, na een aantal dagen tot een week, vervang je opnieuw een voeding (die niet aansluit op de vorige).
Baby's jonger dan 3 maanden wakker maken voor voeding
Een van de manieren om je baby's te helpen 's nachts langer te slapen, is ervoor te zorgen dat hun buikje overdag vol zit. Daarom is het beste om de dutjes overdag te beperken tot 2-3 uur en je kleintje wakker te maken om te eten zodra ze de drie uur nadert.