Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om je maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen.
Snijmaïs: maïs is nog zo'n klassieker op het menu van koeien. Ze eten de hele plant (kolf, stengels en bladeren), die gehakseld wordt en ingekuild zoals kuilgras.
Bij biologische veehouders die wel maïs voeren is de hoeveelheid in het stalrantsoen vaak beperkt tot 2 à 3 kg ds per koe per dag.
Daarnaast bestaat krachtvoer uit verschillende grondstoffen, zoals o.a. granen, vezels en oliën, maar ook vitaminen, mineralen en sporenelementen. Veel paardenhouders denken dat muesli vooral als lekkernij gegeven wordt, maar net als brokken, is muesli een volwaardig krachtvoer.
Krachtvoer. De voeding van Nederlandse koeien bestaat hoofdzakelijk uit gras en kuilgras. Hierin zitten voornamelijk eiwitten.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen. De voedingsstoffen uit het gras en voer heeft de koe nodig om melk te maken.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Krachtvoer heeft een hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Die voedingsstoffen zijn nodig als het paard moet werken, want uit ruwvoer alleen haalt hij dan onvoldoende energie. Maar ook een paard dat niet hoeft te werken heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig voor de vitaminen en mineralen.
Wat eet een paard: de basis
De basis van ieder paardenrantsoen is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Het gebruik van snijmais op melkveebedrijven
Wel is snijmais een perfect voer om naast gras of voordroog bij te voeren omdat het de “zwaktes van gras” (veel onbestendig eiwit, geen zetmeel energie en overschot aan Kali) juist goed kan compenseren.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
De kosten voor snijmaïs zijn € 0,14 per kilo drogestof. Hiervan komt 45 procent van de kostprijs voor rekening van grond en de kosten voor bemesting, voederwinning en overige kosten zijn respectievelijk 5, 25 en 25 procent.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Wat is het verschil? Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Het eetpatroon van een koe kun je onderverdelen in ruwvoer en krachtvoer. Maar wat is nu het verschil tussen ruwvoer en krachtvoer? Voer met een hoog percentage vezels, wordt ruwvoer genoemd. Krachtvoer bevat daarentegen juist een hoog energiewaarde, lage structuurwaarde, en een kleine deeltjesgrote.
Alle paarden hebben ruwvoer nodig, daar is iedereen het over eens. Ruwvoer is noodzakelijk om het paard gezond te houden. Gras, hooi, of kuilvoer hoort in elk rantsoen thuis. Vandaar dat het zo belangrijk is ruwvoer aandacht te geven.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Luzerne staat bij veel paardeneigenaren bekend als een waardevolle bron van voedingsstoffen. Het is een zeer veelzijdig voermiddel voor paarden en pony's, wat in diverse rantsoenen aangeraden wordt. Luzerne is een vlinderbloemige plant die rijk is aan eiwitten.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
Onderzoekers van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) vinden de appels en peren vooral geschikt voor herkauwers. Ze bevatten namelijk veel suiker en energie, en zijn goed verteerbaar.