Pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als
Pepernoten (vroeger ook wel peperneut of peperbol genoemd) worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm. De smaak en structuur is vergelijkbaar met taaitaai.
Het eten van pepernoten is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek.
De kruidnoot is de 'noot' die we tijdens de Sinterklaasperiode met zijn allen het meeste eten. Deze lekkernij is gemaakt van tarwebloem en heeft zijn smaak te danken aan kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon. Samen worden dit ook wel de speculaaskruiden genoemd.
De pepernoot is gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. De structuur is zacht en chewy, een beetje als taaitaai. De kruidnoot is harder en brosser dan de pepernoot en heeft de vorm van een bolletje.
De kruidnoot wordt in de 18e eeuw 'uitgevonden' en is gemaakt van dezelfde soort kruiden als speculaas. De kruidnoot ontstaat nadat zeelieden specerijen als peper, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel en gember meenemen uit het verre oosten. Omdat deze pepernoot verschillende kruiden bevat wordt het een kruidnoot genoemd.
De term 'pepernoot' stamt uit de tijd dat de Verenigde Oost-Indisch Compagnie verschillende soorten specerijen uit Nederlands-Indië haalde. Alle kruiden werden voor het gemak destijds 'peper' genoemd. Peper was eigenlijk een soort verzamelnaam voor alles wat uit Nederlands-Indië kwam.
De pepernoten en kruidnoten die in de supermarkt worden verkocht, worden vaak gemaakt in een fabriek. De bakker heeft ook vaak pepernoten en kruidnoten te koop rond Sinterklaastijd. Deze peper- en kruidnoten zijn dan vaak zelf gemaakt door de bakker.
Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes. Uiteraard blijft het allebei snoepgoed en dus een extraatje. Als je op je lijn wilt letten, kun je je beter niet vanaf september al tegoed doen aan zakken vol pepernoten.
2. Er bestaan meer dan vijftig verschillende smaken pepernoot. Een van de bekendste fabrikanten van bizarre pepernootsmaken is Van Delft.
De pepernoot is een koekje met een lange geschiedenis. Het Sinterklaasfeest, anders dan dat we het nu kennen, wordt al sinds 1600 in Nederland gevierd. Pepernoten werden toen nog gemaakt waren van deegresten van de relatief goedkope peperkoeken en kruidkoeken.
Er zitten 28 kilocalorieën in 1 3 stuks (9 gram) pepernoot. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pepernoot'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In een afgesloten trommel kun je kruidnoten zeker 2-3 weken bewaren. In de vriezer wel tot 3 maanden, maar je kunt ook het deeg prima invriezen.
Speculaaskruiden komen uit het Verre Oosten waar ruim 300 jaar geleden zeelui voor het eerst specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen vandaan haalden. Hiervan maakten ze speculaaskruiden. Het recept voor de kruidnoten staat dus pas sinds de 19e eeuw in de kookboeken.
Hoe jongens vroeger hun interesse toonden voor een meisje? Met een speculaaspop. Nam het meisje die aan, dan wist de jongen dat ze een relatie wilde. Dit gebeurde vaak rond Sinterklaas, omdat de smaak van speculaas zo lekker bij het seizoen past.
KRUIDnootjes heten natuurlijk ook niet voor niets zo. Het zijn kleine speculaasbolletjes, hard en half rond. Ze worden gemaakt van bloem of meel en er zitten veel kruiden doorheen: kaneel, kruidnagel, gember, kardemon, nootmuskaat en soms witte peper.
Eén kruidnoot weegt één gram Chocolade kruidnoten wegen twee gram per stuk Oud Hollandse pepernoten wegen drie gram per stuk.
Een kruidnoot lijkt meer op speculaas, is hard en knapperig van structuur en is gemaakt van tarwemeel. Kruidnoten worden gekruid met speculaaskruiden (kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper), dat ze op elkaar lijken is dus niks geks.
Een Nederlander eet gemiddeld zo'n 395 pepernoten per jaar. Als je er vanuit gaat dat een pepernoot zo'n 1,5 gram weegt dan zit je al gauw op 592.5 gram per persoon.
Als je kruidnoten wilt eten als tussendoortje kan je er ongeveer 30 tot 50 eten. Het lijkt misschien veel, maar in het bovenstaande bakje zitten bijvoorbeeld 40 kruidnoten. Zo in een bakje zie je maar weer dat het eigenlijk best meevalt.
De grootse pepernotenfabrikant in NL stelt dat iedere Nederlander 400 gr pepernoten per jaar consumeert. Een noot weegt 1,5 gram (heb ik even voor je gewogen). Dat betekent dat iedere Nederlander 400:1,5=266 noten per jaar op eet. Dat maakt in totaal 16,7 miljoenx266=4,44 miljard noten.
Een pepernoot weegt gemiddeld 3 gram. Je mag dus niet meer dan 40 stuks. Een kruidnoot weegt gemiddeld 2 gram. Je mag dus niet meer dan 60 stuks.