Wel, geen van beide om eerlijk te zijn. Een handdoekradiator is erg handig, maar hem gebruiken als primaire verwarming in de badkamer is onvoldoende. Kies daarom altijd voor een extra verwarmingselement.
Een radiator met een lange garantie is gemaakt van staal van een hoge kwaliteit, een uitstekende keuze voor radiatoren. Ook designradiatoren uit aluminium behoren tot de beste op de markt. Aluminium biedt bovendien het voordeel dat het sneller opwarmt, wat prettig is om je handdoeken mee te verwarmen.
Vooral in badkamers is dit van groot belang. Een constante temperatuur zal er namelijk voor zorgen dat de kamer en het meubilair niet kil gaan aanvoelen en zal vochtige muren en vloeren tegengaan. Als hoofdverwarming worden vaak vloerverwarming, wandverwarming, of (handdoek)radiatoren gebruikt.
De voordelen van elektrische verwarming in de badkamer
Bovendien warmt een elektrische radiator veel sneller op dan een verwarming op de cv, wat in de badkamer ideaal is. Daarnaast is de installatie van een elektrische radiator veel gemakkelijker (en goedkoper) dan het aansluiten van centrale verwarming.
Rekenvoorbeeld handdoekradiator
Stel dat de badkamer 2,5 meter lang is, 4 meter breed is en een hoogte heeft van 2,4 meter. In dat geval ontstaat er een inhoud van 24 kubieke meter. Door dit aantal te vermenigvuldigen met 80W ontstaat er een benodigd vermogen van 1.920 Watt.
Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Een slaapkamer heeft een aanbevolen temperatuur van 18 graden en een benodigd aantal watt per m3 van 70 watt. Gewenste wattage = 20 x 70 watt = 1400 watt.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.
Wij gebruiken ook een kacheltje met omvalbeveiliging, we laten hem 's nachts ook aan. Als hij maar op een goede ondergrond staat is er niets aan de hand. Lekker dekbed mee en nergens last van. Zo'n kachltje helpt iets tegen de kou maar vooral tegen het vochtig / klam worden van het slaapgedeelte.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Radiatoren zijn eigenlijk de meest gekozen manier om de badkamer te verwarmen. Doordat er warm water door de verwarmingsplaten loopt wordt de ruimte geleidelijk verwarmd. Het is makkelijk en een radiator kan in vrij korte tijd snel en efficiënt worden verwarmd.
Als u gaat voor een functionele radiator die niet duur is dan is de Economy handdoekradiator van het merk Veraline een goede optie. Bent u meer op zoek naar een kwalitatief goede radiator met een tijdloze uitstraling? Dan zijn de Thermrad Basic 6 en de Vasco Comfort Collection betere opties voor u.
Door het relatief grote oppervlak van de radiator wordt de warmte van dit water afgegeven aan de lucht in uw woonkamer. Deze warme lucht stijgt, waardoor nieuwe koele lucht vervolgens weer verwarmd kan worden. Het nu koudere water daalt en wordt daarna afgevoerd.
De elektrische weerstand is in elke afzonderlijke radiator gemonteerd. De weerstand warmt een interne vloeistof op, waardoor de radiator opwarmt en warmte afgeeft aan de omgeving. Een elektrische radiator geeft dezelfde aangename warmte af als een radiator die is aangesloten op de centrale verwarming.
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Hoewel het verbruik vaak wat hoger ligt dan bij een installatie met gas of stookolie, is elektrische verwarming milieuvriendelijker. Bovendien liggen de installatiekosten lager dan bij een centrale verwarming met aardgas.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Met 4 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden. Beste tip: isoleren!
De meest goedkope en flexibele vorm voor het elektrisch verwarmen van diverse soorten ruimtes, is met elektrische luchtblazers. Dit zijn meestal kleine elektrische verwarmingen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Van dit type zijn vaak kleine tafelmodellen te koop. Een luchtblazer is een elektrische ventilatorkachel.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Sommige convectoren hebben een ingebouwde ventilator waardoor ze nog meer warmte kunnen afgeven. Ze zijn zeer geschikt om met lage temperatuur te verwarmen, omdat ze snel warmte leveren. Ze worden ook wel low H2O-radiator of HR-radiator genoemd.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.