In het Latijn heette de dinsdag dies Martis: de dag van Mars, de oorlogsgod. woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen was woensdag de dies Mercurii: de dag van Mercurius, de god van de handel en winst.
Romeinen noemden de dagen van de week naar hemellichamen
De Romeinen vernoemden de dagen van de week naar de goden en de corresponderende planeten. Mars was bijvoorbeeld de god van de oorlog en Luna (de maan) was een maangodin. De Romeinen kenden al vijf planeten, plus de zon en de maan.
De naam zaterdag komt van Saturnus, de Romeinse god en planeet. in dit geval is er geen Germaanse god voor in de plaats gekomen. Saturnus is de god van de landbouw. In het Latijns heet deze dag 'dies saturni'.
De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars.
De dag na maandag is dinsdag. Zoek maandag op in het WikiWoordenboek. Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week. In het woordenboek van de Académie française gold in 1878 de zondag nog als eerste dag.
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.
Op woensdag, donderdag of vrijdag wordt volgend weekend doorgaans opgevat als het weekend dat ruim een week later begint.
Naamgeving. De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus.
Woensdag: is genoemd naar Wodan (ook wel Odin genoemd), de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen staat woensdag voor de dies Mercurii: de dag van Mercurius. Donderdag: is vernoemd naar Donar, de god van de donder (ook wel Thor genoemd). Vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter.
Ontstaan uit het Latijnse (dies) Dominica (zondag, de "Dag des Heren").
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Het kalenderjaar bleek korter dan het zonnejaar
Rond 2150 voor Christus wisten de Egyptenaren, op basis van de zon, preciezer vast te stellen hoe lang een jaar duurt: namelijk 365,25 dagen. Zij besloten dan ook dat er eens in de vier jaar een extra dag aan het kalenderjaar van 365 dagen toegevoegd moest worden.
Een maand is een tijdseenheid die oorspronkelijk was gebaseerd op de omlooptijd van de maan. In de huidige gregoriaanse kalender en andere kalendersystemen die op het zonnejaar gebaseerd zijn, is de lengte van de maand zodanig dat er 12 maanden in een jaar gaan.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Het verlangen naar menselijk gezelschap neemt echter toe. Zijn wens komt uit als op een keer een van de gevangenen weet te ontsnappen. Crusoe neemt deze onder zijn hoede en noemt zijn nieuwe metgezel Vrijdag, naar de dag van zijn bevrijding. Hij leert hem Engels en bekeert hem tot het christendom.
5. Donderdag: Gewijd aan de god van de donder. Donar voor de Germanen, Jupiter voor de Romeinen.
Het woord volgend betekent 'komend na iets (of iemand)'. Vaak wordt daarmee bedoeld 'komend na datgene (of diegene) waarvan nu sprake is', bijvoorbeeld de volgende dag of de volgende patiënt. Het is dan synoniem met eerstvolgend. Maar volgend heeft ook vaak de betekenis 'komend na de eerstvolgende'.
Vanaf in vanaf 1 augustus betekent: 'te beginnen met (bij)'; 'van de genoemde tijd af te rekenen'. Dat betekent dat de bepaling die na vanaf komt (in dit geval: 1 augustus) bij de reeks (in dit geval: de dagen) moet worden gerekend die er logischerwijs op volgt.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
Een jaar is heel algemeen de tijdsduur waarin een planeet een rondgang om zijn ster maakt. In het bijzonder is het de tijd die het de aarde kost om eenmaal zijn baan om de zon te doorlopen. Dit is het siderische jaar met een duur van 365 dagen 6 uren 9 minuten en 10 seconden.
Oorspronkelijk was een jaar gebaseerd op de omlooptijd van de maan. Die omlooptijd is de tijd die de maan er over doet om één keer om de aarde te draaien. Die duur is gemiddeld 29,5 dag waardoor een maanjaar met twaalf maal ronddraaien van de maan 354 dagen duurde.
De joodse dag begint met zonsondergang. Daarom beginnen sjabbat en alle feestdagen met het verdwijnen van het daglicht en eindigen zij bij het verschijnen van drie sterren aan de hemel. De joden volgen een maankalender met twaalf maanden van afwisselend 29 en 30 dagen.