Natuurlijk eet je nooit 450 gram kaas op een dag, maar dit rijtje laat zien dat het moeilijk is om iedere dag voldoende jodium binnen te krijgen als je geen brood eet. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf met voldoende brood, zuivelproducten, vis en eieren krijg je genoeg jodium binnen.
Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout. Jodium zit behalve in brood ook in eieren, zeewier, vette zeevis (makreel, zalm, haring) en witvis (kabeljauw en koolvis).
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort.
Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium.
Welke groenten bevat veel jodium? Groenten die jodium bevatten zijn boerenkool, asperges, andijvie en spinazie. Verder kun je je jodiumgehalte op peil houden door twee tot drie keer per week zeegroenten te eten, zoals kombu, wakame, dulse en nori.
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie.
Het zal je misschien verbazen dat bananen eveneens een kleine hoeveelheid jodium bevatten, naast andere gezonde mineralen als magnesium en kalium. Zo levert één banaan (zo'n 150 gram) je bijna 4 microgram jodium op.
Voor de vegetariërs is volle (Griekse) yoghurt niet alleen een goede bron van eiwitten, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen. Rond de 100 gram Griekse yoghurt levert ook ongeveer 80 mcg jodium.
Jodium zit in de volgende soorten voedsel: Zeewieren (zoals Nori en kelp), zeevis, eieren , melk, brood waaraan bakkerszout met jodium is toegevoegd, zilvervliesrijst en noten (hazelnoten, cashewnoten en walnoten).
Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout. Jodium zit behalve in brood ook in eieren, zeewier, vette zeevis (makreel, zalm, haring) en witvis (kabeljauw en koolvis). Volkorenbrood is het beste, dat weet iedereen.
Het ligt voor de hand dat voedingsproducten uit de zee meer jodium meedragen. Kabeljauw en makreel bevatten bijvoorbeeld zo'n 100 microgram per 100 gram vis. In een portie melk van 200 milliliter zit 14 microgram jodium, in een ei 10 milligram.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
In een glas melk van 150 milliliter zit 22 microgram jodium, in kaas zit 7 microgram per portie van 30 gram, in 1 ei zit 18 microgram jodium en in 100 gram witvis zit 243 microgram jodium.
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.
Een langdurig gebruik van teveel aan jodium kan ook schadelijk zijn en kan leiden tot een schildklier die te snel werkt: hyperthyreoïdie. Dit gaat vaak gepaard met klachten van vermoeidheid, gejaagdheid, hartkloppingen en zweten.
De minimale dagdosering (ADH) voor jodium is vastgesteld op 150 mcg per dag. Soms zit de dagdosering al in een multivitamine. Het maximum (of volgens veel wetenschappers de adequate dosering) is 600 mcg. voor zwangere vrouwen en volwassenen.
Jodium: zorgt voor gezonde haarzakjes. Niacine: verwijderd effect op bloed- en haarvaten. Verbeterd circulatie naar de hoofdhuid. Inositol: bewezen effect haaruitval tegen te gaan en bestaand haar sneller te laten groeien.
Jodium krijg je vooral binnen via het zout waaraan het is toegevoegd en dat onder andere in ons brood zit. Ook is het aminozuur tyrosine nodig.