Droge voeten ontstaan wanneer de huid niet voldoende vocht bevat. Het gevolg is dat de voeten pijnlijk en ruw aanvoelen, de huid op de voeten gaat schilferen of er kloven onstaan. Door de kloven in de huid kan lopen pijnlijk worden of de huid gaan bloeden.
Gebruik vaseline tegen droge voeten
Als je droge voeten hebt, is deze tip het proberen waard: Smeer na het douchen je voeten in met een laag vaseline. Trek er katoenen sokken over aan en duik dan lekker je bed in. De volgende ochtend even je voeten wassen en tada! Kom maar door met die fluweelzachte voetjes.
Om je voeten glad te houden, zou je dagelijks een voetcrème zoals Hansaplast Herstellende Voetcrème moeten gebruiken. Voor intensievere verzorging van droge voeten en eeltvermindering, gebruik Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Arganolie is een uitstekende keuze om droge voeten te behandelen. Dit is omdat de olie boordevol voedingsstoffen zit die krachtig hydraterende eigenschappen bevatten, zoals vitamine E, essentiële vetzuren en sterolen.
Het drinken van veel water helpt bij een acne huid of een droge vochtarme huid, gezien water zuiverend op het lichaam werkt. Door het drinken van water worden de darmen namelijk gezuiverd.
Om van droge voeten af te komen is het vanzelfsprekend dat een goede hydraterende crème kan helpen. Een crème die de huid vocht laat opnemen zorgt voor een zachtere huid.
Bij voetschimmel heeft u meestal witte schilfers en scheurtjes (kloofjes) tussen uw tenen. U kunt ook schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van uw voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Soms ziet u blaasjes en puistjes erbij.
Zachte voeten
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht. Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Blaren kunnen vreselijk pijn doen tijdens een lange wandeling of een avondje stappen. Smeer daarom voordat je de stevige stapper aantrekt om te wandelen wat uiercrème op je voeten. De uiercrème voorkomt het ontstaan van blaren. Overigens kan uiercrème ook verlichting bieden als je al een blaar hebt.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel die het beste groeit op een warme, vochtige huid. De tekenen en symptomen van zwemmerseczeem zijn jeuk, branderigheid, roodheid en steken op de voetzolen of tussen de tenen. De huid kan schilferen of vervellen of er ontstaan blaasjes of kloofjes.
Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken, vooral jeukende tenen komen vaak voor.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed wegspoelt. Soms is het aangewezen om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Wat wel belangrijk is, is om niet te vaak te scrubben. Zo'n 1 à 2 keer in de week is meer dan voldoende. De dode huidcellen maken namelijk deel uit van de natuurlijke beschermingsmantel van de huid. Haal je teveel weg, dan beschadig je de huid en is ze vatbaarder voor allerlei bacteriële infecties en irritaties.
Het is af te raden om zalf, crème of poeder tussen uw tenen te gebruiken. Een dergelijk product kan klonteren tussen uw tenen en meer vochtigheid bevorderen.
Er zijn verschillende behandelingen die helpen tegen droge voeten en hielkloven. Probeer voor de scheurtjes in je hiel eens een hydraterende behandeling die de bestanddelen Urealanal en Lanonline (wolvet) bevat. Regelmatig gebruik van een voetvijl kan ook helpen om de huid van je voeten zachter en soepeler te maken.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Een droge huid is het gevolg van een tekort aan lipiden. Om de huidbarrière en de vochtbalans van de huid te herstellen, breng je best dagelijks (en indien nodig zelfs meermaals per dag) rijkelijk een beschermende verzorging met ceramiden en vetten aan.
Welke voedingsmiddelen zijn echt slecht voor je huid en kun je beter vermijden? Suikers, melkproducten, frisdranken, gefrituurde snacks en chips zijn vijf voedingsmiddelen die een grote aanslag vormen op je huid.