Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
Als de koffie te zuur is, zet je de maalgraad fijner zodat de doorlooptijd langer wordt en er meer bitters vrijkomen. Vervolgens bepaal je of je de smaak intens genoeg vindt. Te slap: meer koffie maar wel iets grover malen, te sterk: minder koffie en iets fijner malen.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.
Houd je van een zure, intense smaak?Stel dan een grove maling in. Houd je meer van een bittere en sterke smaak? Dan is het beter om een fijne maalgraad in te stellen.
Als de koffie te snel door de filter stroomt, dan is de maling te grof.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
Bij donkere bonen wordt meer cafeïne verbrand tijdens het branden van de bonen. Hoe milder de koffie is hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.Hoe sterker de koffie is hoe hoger het gehalte is van de Robustabonen. De zetmethode bepaald ook de smaak.
De maalstand voor koffie is goed wanneer deze aanvoelt tussen suiker en zout. Voor een espresso moet het maalsel in kleine brokjes uiteen vallen. Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 24 tot 26 seconden in jouw kopje.
Wie van goede koffie houdt, kiest voor arabica koffie. Arabica heeft een verfijnde en zachte smaak met fruitige tinten. Robusta kan erg bitter zijn. Een melange met een combinatie van arabica en robusta koffie kan ook lekker zijn.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
De voordelen van filterkoffie
Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Cafetière maling: grove maling
Juist omdat de maling grof is, is het de bedoeling dat je de koffie ongeveer drie minuten laat trekken voordat je het zeefje naar beneden drukt. Zo heeft het water namelijk voldoende tijd om alle smaken uit de grof gemalen koffie op te nemen.
De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk.
Barista koffie voor de thuisbarista
Als thuisbarista is het een hele kunst om een perfecte espresso te zetten. Versgebrande bonen en de kwaliteit van deze bonen spelen hierbij een grote rol. De bonen bij Barista-Essentials zijn altijd vers gebrand en van de hoogste kwaliteit, namelijk specialty koffie.
Dit is waarom je koffie bitter smaakt
Dit kan komen door: de kwaliteit of temperatuur van het water waar je je koffie mee zet. Een vies apparaat. Koffiebonen van slechte kwaliteit, die vaak ook nog eens te donker gebrand zijn.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Bij voorkeur koffie van licht gebrande koffiebonen, 24 gram voor 2 koppen of 400 ml water. Niet noodzakelijk zijn de weegschaal, thermometer, timer en de koffiemolen voor de koffiebonen. Tip: Een waterketel met een lange, smalle uitgang zorgt ervoor dat je nauwkeurig zal opgieten.
Je krijgt een beter smakend kopje koffie.
Dit betekent dat als je voorgemalen koffie koopt, deze nooit meer zo goed zal smaken als toen hij voor het eerst werd gemalen. Als u uw eigen bonen maalt, hebt u altijd verse, smaakvolle gemalen koffie bij de hand om thuis of onderweg te zetten.
Wanneer koffiebonen niet genoeg worden verwarmd – onder de 65 graden Celsius – komt de smaak hiervan niet goed vrij. Het gevolg hiervan is slappe, waterige koffie, die soms zelfs een beetje zuur smaakt.