Zo heb je altijd goede en lekkere koffie naar jouw smaak. Je roostert ongeroosterde (ruwe) koffiebonen in een speciale koffiebrander. Het roosteren van 150 gram koffie duurt dan ongeveer 20 minuten. In verband met rookontwikkeling is het verstandig om dit buiten te doen.
Met een korte brandtijd, krijgen de bonen een lichte kleur. De koffiebonen zijn hierbij delicaat gebrand, waardoor de koffie een subtiele en natuurlijke smaak krijgt. Weet je nog niet goed welke koffiesmaak jouw voorkeur heeft?
Traditionele methode. Bij de traditionele methode worden de groene koffiebonen gebrand in een afgesloten om zijn as draaiende trommel, waarbij de warmte gelijkmatig en nauwkeurig gecontroleerd van buitenaf wordt toegediend. Hierdoor kan men niet massaal grote hoeveelheden branden, maar wel per melange specifiek.
De meest makkelijke manier om koffie te branden is door het gebruiken van een gewone pan/wok. Doe de groene koffiebonen in de pan en zet deze op het vuur (zonder olie of boter). Zorg ervoor dat de oppervlakte van de pan volledig bedekt wordt met ongebrande koffiebonen.
Koffiebon branden is een chemisch proces. In een koffieboon zitten zo ongeveer 2000 verschillende chemische stoffen. Deze worden tijdens het koffie branden afgebroken of omgezet in in enkele honderden vluchtige aromatische verbindingen. In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een intense verandering.
De kosten per kilo variëren tussen de €3,00 en €8,00 afhankelijk van het type koffieboon. Bij ons in de webshop kunt u tot 20 kilo afnemen.
Het brandproces begint met het verdampen van water. Koffiebonen bevatten van nature water en pas als dit water grotendeels is verdampt zullen de bonen verkleuren. De koffiebonen worden in de koffiebrander gedaan en de temperatuur zal langzaam worden verhoogd.
Een kopje koffie met donker geroosterde bonen is dikker en voller dan koffie die gemaakt is van licht geroosterde bonen. Koffie gemaakt van lichter geroosterde bonen heeft meestal meer delicate, complexe smaken. Licht gebrande koffie is doorgaans zoeter, helderder en zuurder.
Het overgrote deel van de koffiebonen wordt nog met de hand geplukt. Dit komt voornamelijk omdat de bessen van de koffieplant niet tegelijk rijp zijn. Hierdoor moet men eenzelfde plant soms meerdere keren oogsten. Daarna wordt de bessen nat of droog verwerkt.
Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt de koffiebes ontdaan van het vruchtvlees. Dit kan op twee manieren: De eerste methode is door middel van stromend water en vervolgens het vruchtvlees eraf pellen. Als koffiebonen zo uit de koffiebes worden gehaald noem je ze 'washed'.
Geduld. Na ongeveer 2 maanden zie je pas wat gebeuren. En ondanks dat je na 4 maanden al wel een klein koffieplantje hebt, moet je wel 3 jaar wachten tot de eerste koffiebes zich laat zien. En dan duurt het nog zo'n kleine 3 maanden voordat je bes rijp genoeg is om te plukken.
Het leven van een koffieboon begint dan als klein wit bloemetje in groepjes van 2 tot 20 in de bladoksels van de koffieplant. De bloemknoppen beginnen zich na regenval direct te ontwikkelen en ruim een week later groeit het bloemetje uit naar een mooie groene koffiebes.
Als je voor het eerst rauwe koffiebonen gaat eten, verwacht dan geen mooie nootachtige smaak zoals je zou krijgen van gebrande koffie. Rauwe of groene koffiebonen smaken erg zuur, zuur en houtachtig.
Gran Maestro Italiano. Er zijn een paar redenen waarom Gran Maestro Italiano Originale (een van) de beste koffiebonen zijn. Gran Maestro is 100% Arabica en daarnaast afkomstig uit de beste koffiegebieden van Brazilië en Colombia.
In het kort: Elke koffieboon bevat vet. Vette koffiebonen zijn slecht voor je koffiemachine. Droge koffiebonen niet. Vette koffiebonen zijn vaak ook bitter en hebben een minder volle body.
Light Roast zijn koffiebonen met een licht bruine kleur. Bovendien hebben deze bonen geen olielaagje op het oppervlakte. Het geeft subtiele smaken waar men vooral fruitige tonen in de koffie proeft. Perfect om te drinken als filterkoffie, oftewel slow coffee.
Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Strooi wat gemalen koffie (zelfgemalen of uit een pak) op een stukje aluminiumfolie. Het is belangrijk dat de koffie droog is, anders werkt het niet. Je kunt verse koffie gebruiken, maar je kunt ook gedroogde koffiedik gebruiken. Steek de koffie aan.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie.
In de groene koffieboon zit cafeïne en andere stoffen waarvan u meer energie krijgt. Hierdoor heeft u meer zin om te sporten, wat dus de stofwisseling en vetverbranding stimuleert. Verder zitten er in de groene koffieboon veel antioxidanten die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.
Om zelf een koffieplant te kweken heb je een koffieboon nodig. Deze bonen bevinden zich in de bes die aan de koffieplant groeien. Aan geroosterde koffiebonen heb je niets, want deze zijn 'dood'. Waar je wel wat aan hebt zijn de ongeroosterde bonen, welke je heel makkelijk online kunt kopen.
Elke koffieplant biedt jaarlijks 450-900 gram gebrande koffie. Om je een idee te geven hoeveel dat is: er zijn 2.000 bessen (2,3 kg) nodig om 450 gram gebrande koffie te produceren.
De koffieboon. Koffie is afkomstig van de koffieplant, echter is deze plant niet zomaar te telen. In Nederland kunnen wij geen koffie telen, simpelweg omdat bij ons de temperatuur niet hoog en stabiel genoeg is. Er valt ook niet genoeg regen in ons kleine kikkerlandje.
Een goede plant gaat ongeveer 15 tot 25 jaar mee. Na 4 a 5 jaar bloeien de planten voor het eerst met witte bloemen waarvan de geur aan jasmijn doet denken. Na bevruchting -de koffieplant bevrucht zichzelf -nemen bessen de plaats in van de bloemen. De bessen zijn de vruchten van de koffieplant.