Je kunt de slobber van Pavo eventueel ook met koud water klaarmaken, maar dan zal het iets minder slijmerig zijn en de verwenfactor voor je paard is iets minder. Verder maakt het geen verschil!
Zo maak je slobber klaar voor je paard
In het voeradvies van Pavo slobbers wordt geadviseerd om één deel slobber te mengen met één deel heet water (koud water kan eventueel ook). Dit laat je even staan totdat het een warme brei is geworden, die in dikte vergelijkbaar is met vla.
Slobber-Mash het beste nat (aangeroerd met water) voeren: één deel Slobber-Mash op één deel (lauw) water. Ongeveer 15 minuten laten inweken. Zo is het gemakkelijk opneembaar en dus ook ideaal voor (oude) paarden met missende kiezen.
Slobber bestaat voornamelijk uit tarwezemelen, welke verrijkt zijn met bijvoorbeeld plantaardige oliën, lijnzaad en diverse ontsloten granen zoals haver. Stuk voor stuk ingrediënten die makkelijk verteren en de darmflora en darmwerking van je paard extra ondersteunen.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben. Blijf daarnaast voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht) voeren en houd de conditie in de gaten.
Paardenmuesli is een vorm van paardenvoer die bestaat uit verschillende soorten granen en peulvruchten. De granen en peulvruchten in muesli's worden langzaam gekookt, wat de voeding veel beter verteerbaar maakt.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Om de merrie in conditie te houden of op gewicht te krijgen, is het voeren van ruwvoer met voldoende voedingsstoffen, zoals luzerne, van essentieel belang.
Ik voer al jaren een zemelen/gerst/spelt/bietenpulp mengsel en doe alles in één bak en doe daar dan een klein emmertje water bij. Ik laat het minimaal 2 uurtjes weken en dan voer ik het.
Tarwezemelen worden bijna altijd nat gevoerd, omdat ze anders gemakkelijk weggeblazen worden. Dit kan met warm of koud water. Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag is en het vezelgehalte is hoog, waardoor ze de darmbewegingen van paarden op een positieve manier stimuleren.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Een veel voorkomende acute aandoening is een darmafsluiting door een vetgezwel of een verstopping. Daarnaast zijn er ook een aantal chronische aandoeningen, zoals PPID, lichte bloedarmoede, gebitsproblemen, pees- en gewrichtsschade en tumoren. Sommige van deze aandoeningen veroorzaken ook nog eens hoefbevangenheid.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt. Zet de volgende dosering meteen weer klaar na inname. - Of overgiet de zaadjes met 250 ml water en breng het langzaam aan de kook.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Luzerne wordt ook veelvuldig gevoerd aan koeien, runderen en hun kalveren en wel om de volgende redenen: Hoge eiwitgehalte wat de belangrijkste bouwstof is voor het dier en met name goed voor kalveren in de groei. Bevat veel vitaminen en mineralen en essentiële aminozuren.