Als er veel bloed uit je vagina komt, of als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent (bijvoorbeeld in de menopauze of tussen twee menstruaties in), is dat niet normaal. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals een ontsteking, problemen met je hormonen of een spiraaltje.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Meestal ontstaat onregelmatig of tussentijds bloedverlies wanneer de vrouwelijke hormonen niet in balans zijn. Dat kan komen door de invloed van hormonen die u slikt, bijvoorbeeld de pil. Een andere oorzaak kan zijn dat er iets in de holte van de baarmoeder zit, bijvoorbeeld een poliep of een myoom.
Tussentijds bloedverlies betekent niet altijd dat je zwanger kan zijn, maar bij twijfel moet je het wel laten onderzoeken. Andere oorzaken van tussentijds bloedverlies kunnen vaginale infecties of chlamydia zijn. Doorbraakbloedingen kunnen ook optreden tijdens of na de seks.
Dit betekent niet dat het normaal is. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van intermenstruele bloedingen zijn: het nemen van anticonceptiepillen, hormonale veranderingen rond de ovulatie, poliepen of veranderingen in de baarmoederhals. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan.
Ja.Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Licht bloedverlies tussen twee menstruaties wordt vaak met de term 'spotting' aangeduid, omdat het zich beperkt tot enkele bloedvlekjes. Tussentijds bloedverlies kan er bij elke vrouw anders uitzien. De kleur van het bloed kan variëren tussen lichtroze, helderrood, donkerrood en bruin.
Gemiste menstruatie
Stress, hormonale onbalans, overmatige lichaamsbeweging, gewichtsveranderingen en bepaalde medische aandoeningen kunnen allemaal bijdragen aan het uitblijven van de menstruatie, zelfs als de symptomen van menstruatiepijn aanwezig zijn.
Tussentijds bloedverlies kan een aanwijzing zijn van een infectie met de chlamydia- en of gonorroe bacterie. Let op! De Soa-symptoomwijzer geeft een indicatie en is geen vervanging van een consult met een arts.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Het bloedverlies tijdens de menstruatie duurt meestal niet korter dan een dag en niet langer dan zeven dagen.
Een innestelingsbloeding kan een vroeg teken van zwangerschap zijn en betekent alleen dat je bevruchte eicel in de baarmoeder is ingenesteld. Als je echter bloed ziet en je je enigszins zorgen maakt, kun je dit het beste laten controleren om eventuele risico's uit te sluiten.
Bloed uit je anus (poepgat) komt vaak door aambeien of scheurtjes in je anus. Zorg dat je poep zacht blijft: eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg elke dag. Ga naar je huisarts als je bloedverlies uit de anus hebt en 1 van deze dingen voor jou zo is: Je slikt bloedverdunners.
Tussentijds bloedverlies betekent dat u bloed verliest tussen twee 'gewone' menstruaties in. Onregelmatig bloedverlies betekent dat er geen regelmatige menstruatiecyclus is. Meestal ontstaat onregelmatig of tussentijds bloedverlies wanneer de vrouwelijke hormonen niet in balans zijn.
Een veelvoorkomende reden voor menstruatiepijn zonder ongesteldheid is een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder hormonale schommelingen, stress, gewichtsveranderingen en zelfs ziekte.
Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)
Pijn bij de menstruatie is één van de belangrijkste symptomen van endometriose. Het gaat om een zeer hevige pijn tijdens de ongesteldheid die erger wordt naarmate u ouder wordt.
Hierdoor stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies niet af en word je dus ook niet ongesteld. Ongesteld zijn tijdens je zwangerschap is dus onmogelijk. Sommige vrouwen verwarren bloedverlies tijdens hun zwangerschap met een menstruatie. Meestal is dit bloedverlies onschuldig.
Oorzaken van roze afscheiding. Roze afscheiding kan verschillende oorzaken hebben. Vooral hormoonschommelingen en de periode rondom de menstruatie veroorzaken een roze verkleuring. Soms ligt het aan een aandoening, zoals een seksueel overdraagbare aandoening (soa).
Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over. Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn.
Het belangrijkste symptoom van een uitwendige bloeding is bloedverlies.Daarnaast is er ook vaak sprake van pijn.Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen:Pijn.
Je kunt de symptomen van verklevingen in de baarmoeder herkennen als je minder of helemaal niet meer menstrueert. Soms ervaren vrouwen pijn in de (onder)buik en er bestaat ook een kans dat vrouwen minder vruchtbaar zijn.
Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.
Hoe weet ik dat ik een vleesboom heb? Meestal worden vleesbomen toevallig ontdekt bij een onderzoek voor iets anders. Als de huisarts denkt dat u een vleesboom heeft, krijgt u meestal een echo via uw vagina.Daarop is te zien waar de vleesboom zit en hoe groot deze is.