Het negeren van de klachten (ook al zijn deze slechts minimaal) kan leiden tot ernstige (blijvende) klachten! Het advies is dan ook om volledige en absolute rust in acht te nemen tot een sporter gedurende 72 uur geheel klachtenvrij is alvorens activiteiten weer rustig op te bouwen.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen. U kunt stemmingsklachten, vermoeidheid, weinig concentratie of hoofdpijn overhouden.
Ja, dat kan zeker!Dit komt zelfs heel vaak voor. U moet zich indenken dat een hersenschudding of een hersenkneuzing een flinke “blessure” is aan de hersenen.
Niet zwaar te gaan sporten, doe dit pas als uw klachten verdwenen zijn. Een goed dag- en nachtritme aan te houden, blijf niet te lang op bed liggen en sta op tijd op. Activiteiten die het ongeval hebben veroorzaakt niet te vermijden.
Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Bekende symptomen van een lichte hersenschudding zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, slaperigheid en wazig zien. Bij een zware hersenschudding kunnen deze symptomen langer aanhouden en daarnaast kun je last krijgen van: warrigheid, spraakstoornissen, halfzijdige verlamming en gevoelsverlies.
Hoewel een hersenschudding een relatief onschuldige aandoening is, komt het in uitzonderlijke gevallen voor dat er tijdens de eerste 24 uur gevaarlijke complicaties optreden. Tegenwoordig is het voor artsen echter goed mogelijk om te voorspellen bij welke patiënten deze complicaties kunnen optreden.
Het kan helpen om even weg te lopen als u merkt dat u geïrriteerd raakt. Zoek afleiding door een stukje te gaan wandelen of fietsen. Neem voldoende rust. Ook vermoeidheid maakt dat u sneller geprikkeld bent.
De korte termijn van een hersenschudding is vervelend, de lange termijn gevolgen kunnen echter veel ernstiger zijn. Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan kan dit jarenlange, hevige gevolgen hebben.Bij een hersenkneuzing is dit zelfs nog erger!
Hersenschuddingen zijn vaak niet aan te duiden met behulp van scans. Toch kunnen al tijden na een ongeluk flinke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en slaap- of gedragsstoornissen bestaan. Dat er sprake is van een schone scan, is natuurlijk enerzijds goed nieuws.
Bij een hersenschudding geeft de arts een wekadvies mee. Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan.
Auto- of motorrijden; Pas als u zeker weet dat uw concentratie voldoende is, u snel genoeg kunt reageren op onverwachte situaties en u afstanden goed in kunt schatten, mag u weer autorijden. Sporten; Breng uzelf niet in situaties waarbij u weer een klap tegen het hoofd kunt krijgen.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft.Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma).
De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is niet nodig.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een klap of val op het hoofd? U moet meteen contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost als: U erg hard gevallen bent of een erg harde klap op uw hoofd heeft gekregen. U 60 jaar of ouder bent.
Ook als uw kind nog klachten heeft, kan het op zich geen kwaad om uw kind weer naar school te laten gaan. Er is nooit aangetoond dat schoolwerk een negatieve invloed heeft op toename van klachten of het langer blijven bestaan van klachten.
Dit hoeft echter niet in alle gevallen zo te gaan. Het kan ook zo zijn dat u enkel wat lichte hoofdpijn heeft gehad of eventjes gedesoriënteerd bent geweest. Ook wanneer u dus niet direct na de klap bewusteloos bent geweest of geen zware hoofdpijn hebt gehad, kunt u dus een hersenschudding hebben opgelopen.
Uw kind heeft een (lichte) hersenschudding opgelopen na een val of een stoot tegen het hoofd. Omdat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van complicaties krijgt u een wekadvies mee. Dit houdt in dat u, in de 24 uur na het ongeval, regelmatig controleert of uw kind bij bewustzijn is.
De hersenen lopen zelf in de meeste gevallen geen (langdurige) beschadiging op. De eerste periode na het ongeval kun je vervelende gevolgen ervaren. Dit is vaak tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, traag denken, problemen met concentreren en onthouden.