2 september 2022 Eva Simons, Tim Coronel, Arno Kantelberg en Tommie Christiaan stoppen op 1 oktober met roken. Samen met duizenden Nederlanders doen ze mee aan Stoptober. De 9e editie van Stoptober is afgetrapt door de BN-ers. Nederlanders worden opgeroepen om vanaf 1 oktober 28 dagen te stoppen met roken.
Leeftijd. Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
In 2020 rookte 20 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder, en 34 procent had ooit gerookt. Het aandeel rokers is gedaald, in 2015 was het nog 26 procent. Het aandeel ex-rokers daarentegen is toegenomen (31 procent in 2015).
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Ook de sector waarin we werkzaam zijn, speelt een grote rol in ons rookgedrag. Zo zijn er in de bouw- (41,5%) en de transportsector (40%) bijna 3 keer zoveel rokers als in het onderwijs (15,1%).
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.
Van de volwassen Nederlanders rookt 18,9%
Er roken meer mannen dan vrouwen. Ook het percentage dat dagelijks rookt is onder mannen hoger dan onder vrouwen; 15,5% van de mannen versus 10,9% van de vrouwen. Van de totale volwassen bevolking kan 2,4% bestempeld worden als 'zware roker' (niet in grafiek).
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Factcheck. Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat de longfunctie bij personen die 5 of minder sigaretten per dag rookten jaarlijks reeds met 7,7 ml daalde. Daarom besluiten ze dat er geen 'veilige' dagelijkse hoeveelheid sigaretten bestaat.
Onderzoeken naar menselijk rookgedrag laten zien dat rokers per sigaret ongeveer 13 trekjes nemen (Djordjevic e.a., 2000). Een pakje met 19 sigaretten komt daarmee op ongeveer 247 trekjes.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo).
Roken beschadigt uw longen
Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten zoals longkanker, COPD en astma. Daarnaast veroorzaken roken en meeroken ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. Jaarlijks sterven ruim 6.000 mensen aan COPD. Ruim 80% hiervan komt door roken.
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine.
Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken. Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Jaarlijks krijgen 19.000 Nederlanders kanker als gevolg van roken. Dat is 19% van alle kanker in Nederland. Stoppen met roken is het belangrijkste advies om het risico op kanker te verkleinen.
Het is niet mogelijk om deze disposable vape bij te vullen of op te laden wanneer deze leeg is. Een wegwerp e-sigaret kan 600 puffs geven, wat overeenkomt met het aantal haaltjes van 2 tot 3 pakjes sigaretten. Door het kleine formaat van de wegwerp vape, is deze e-sigaret gemakkelijk mee te nemen.
Doordat een e-sigaret alleen wordt geactiveerd als de gebruiker een trekje neemt, smeulen e-sigaretten niet door. Daardoor komen er geen schadelijke stoffen vrij als er geen trekje wordt genomen. Bij tabakssigaretten is dat wel het geval.
Het inademen bij vapen kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Mensen die vapen lopen het risico op een nieuwe longziekte: EVALI. Dat staat voor 'E-cigarette or vaping use-associated lung injury', ofwel longziekte veroorzaakt door E-sigaret of vapen.
Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet rokers. In Nederland overlijden elk jaar 20.000 mensen door roken.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).