De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt. De Schijndelaar is ontwikkeld in Nederland uit onder andere de Auracana, Sumatra, Brabants Boerenhoen en Leghorn.
Rassen en varianten
Hoenderrassen die uitsluitend groen of blauw getinte eieren leggen zijn: Ameraucana's, Araucana's, Cream legbars en.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Welke kip legt blauwgroene eieren? Het Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras, legt typische blauw-groene eieren waarvan soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren.
Merels leggen bijvoorbeeld blauw-groene eieren met bruine spikkels en kippen leggen vaak witte of beige eieren zonder patroon.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Als u niet weet dat sommige kippen blauwe of turkooise eieren leggen dan schrik je wel er van. De Araucana kip die legt Licht blauwe of licht groene eieren.
Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
"Hoewel het er niet mooi uit ziet, kan je een ei met een blauwe kleur gerust nog opeten."
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Maranshennen leggen opvallende donker roodbruine eieren. Ze leggen ongeveer 150 eieren per jaar en de eieren kunnen wel 100 gram zwaar zijn. In combinatie met het zware gewicht is het een typische dubbeldoelkip. Het vlees van de marans wordt dan ook volop gebruikt.
Door een ei lang te koken ontstaat er zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder niet schadelijk.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Het duurt ongeveer 10 minuten om een hardgekookt ei te bekomen. Als je ze onmiddellijk na het kookproces laat afkoelen in ijskoud water stop je het verdere kookproces en voorkom je zo ook het groene randje rond de eidooier.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Kippen die blauwe eieren leggen zijn de Cream Legbar, de Araucana en de Ameraucana. Donkerrode of chocoladebruine eieren krijg je van Marans, en olijfkleurige eieren van Olive Eggers. Dit is geen specifiek ras, maar een verzamelnaam voor twee rassen die gekruist worden. “Geef dus ook eens andere rassen een kans.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.