Praat met iemand
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op.
Herken de teleurstelling, maar blijf hier niet lang om stressen of over piekeren. Bedenk bij jezelf dat jouw geluk niet van anderen afhangt, maar alleen van jezelf. Geef tijdig aan wat jij wil of nodig hebt. Verwacht niet alleen begrip van de ander, maar toon zelf ook begrip voor de situatie van een ander.
Besef je goed dat het een gevoel is. Het gaat er niet om dat je in de steek gelaten bent (daadwerkelijk) maar dat je het gevoel hebt dat dit zo is. Overigens alle reden om dat gevoel voluit serieus te nemen. Gevoelens wijzen je de weg immers naar je behoeften.
Teleurstelling is na angst en boosheid de negatieve emotie die we het vaakst ervaren. Maar door onze verwachtingen bij te stellen, kunnen we de pijn verzachten – en er zelfs nog iets van leren.
Heel wat kwetsende opmerkingen komen voort uit onwetendheid, angst voor het onbekende of uit gevoelens van onmacht of frustratie. Soms doen mensen andere mensen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. En soms willen mensen je doelbewust pijn doen en kleineren.
Als jij je gekwetst voelt door iets wat hij heeft gezegd, is dat omdat jij het hebt uitgelokt. In een gelukkige relatie nemen beide partners verantwoordelijkheid voor hun deel. Dat zal niet altijd lukken, in elke situatie, maar je partner staat er voor open. Als dit al jaren aan de gang is, is het geen goed teken.
Ga rustig zitten of liggen en denk aan jouw teleurstelling en de drama. Laat het gevoel maar eens lekker boven komen! Yep, het voelt bagger, maar laat het toe en probeer je gevoel niet te verdoezelen met andere gedachten. Wees begripvol voor jezelf, en verwelkom het gevoel met aandacht en liefde.
Een belangrijk ander verschil tussen boosheid en teleurstelling is dat boosheid een reciproke (negatieve) emotie oproept bij anderen, namelijk boosheid, terwijl teleurstelling een complementaire (negatieve) emotie oproept bij anderen, namelijk schuld.
Je emoties in de hand
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Teleurstellingen hebben vaak te maken met verwachtingen en behoeften. Gevoelens van teleurstelling ontstaan wanneer jouw verwachtingen niet uitkomen of wanneer het anders verloopt dan je had gedacht. Jouw beeld over hoe één en ander zou moeten verlopen en jouw verwachtingspatroon zagen er heel anders uit.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Iemand met borderline is ontzettend bang om in de steek gelaten te worden. Emoties kunnen hoog oplopen. Soms zó hoog dat gedachten aan de dood opkomen of dat je de drang voelt om jezelf te beschadigen. Een borderline persoonlijkheidsstoornis komt voor bij 1 tot 2 procent van de bevolking.
Probeer je wat meer te focussen op de relaties die je al hebt, wanneer je je alleen voelt. Vraag je vriendin eens wat vaker om iets leuks te doen of stuur die kennis eens een berichtje hoe het met hem gaat. Je zult zien dat dit veel voldoening geeft.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf. Wanneer je veel stress hebt, kun je overbelast raken.