Waarom springt mijn hond tegen me op? Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt - het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op.
Springen, veel galopperen, sprinten en achter ballen aan jakkeren zijn niet aan te bevelen voordat de hond minimaal 9 á 12 maanden oud is en voor de grote rassen kunnen daar gerust nog aan aantal maanden bij opgeteld worden.
Een hond kan in zijn riem gaan bijten wanneer hij teveel energie heeft. Wanneer je hond de hele dag binnen in zijn mand ligt kan hij zijn energie niet kwijt en zal hij deze zelfs opsparen. Op het moment dat hij eindelijk met zijn eigenaar mag gaan wandelen moet hij deze energie kwijt en zal hij in de riem gaan bijten.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Sommige hondenrassen, zoals collies of shelties hebben een sterk drijfinstinct waardoor ze soms naar enkels happen in een poging de "kudde" te laten doorlopen. Als je hond dit doet, blijf je stilstaan zodat hij begrijpt dat naar je enkels happen het tegengestelde effect heeft van wat hij wilde bereiken.
Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten.
Dit kun je doen door spullen op de bank te leggen, de kussens naar voren te klappen of zelfs een hekje voor het bankstel te plaatsen. Op deze manier is er simpelweg geen plek voor de hond en zal hij de kans ook niet zo snel zien om op de bank te springen.
Mocht je hond dit heel lastig vinden kun je het ook los oefenen van het op schoot springen. Zeg wat je gaat doen, vooral als je gaat klemmen met je armen. Laat je hond naar je toe komen, klem je armen om hem heen en beloon meteen! Je kunt eventueel eerst ook met 1 hand klemmen en met de andere tegelijk voeren.
Honden houden van spelen, maar voelen zich ook graag veilig. Terwijl een mand heel comfortabel voor ze is, is het wel een open ruimte. Onder de tafel voelt een hond zich meer geborgen. Het tafelblad en de tafelpoten voelen voor je viervoeter als een huisje aan, wat een rustgevende uitwerking op het beestje heeft.
Een veelvoorkomend “probleem” is een hond die als een zot aan de leiband gaat trekken om (al blaffend) naar een andere hond toe te willen. Die andere honden worden ook wel “prikkels” of “triggers” genoemd. Als een hond dit doet naar andere honden beschrijven veel eigenaren dit als: Hij is zo enthousiast.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Bijt je hond uit frustratie, door (te veel opwinding) tijdens spel, misschien uit angst of vanuit de behoefte om zijn territorium te verdedigen? Of wil hij graag zijn bezit verdedigen? Honden kunnen ook bijten vanuit redirectie agressie, in gevallen waarbij de hond wordt begrenst of tegengehouden.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Een andere manier om je hond te leren om niet tegen bezoekers aan te springen, is door je hond af te leiden. Zodra er visite komt geef je jouw hond iets om te spelen of om op te kauwen. Laat je hond zijn aandacht richten op iets anders totdat iedereen is gearriveerd en rustig is gaan zitten.
Kinderen kunnen heel erg druk zijn en springen op en af de bank. De hond ligt op de bank te slapen, de kinderen springen op de bank en de hond schrikt hiervan en kan eventueel uithalen. Dit zou een reden kunnen zijn om de hond te leren niet op de bank te zitten.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Bezigheids ”therapie” voor de hond
Ook apporteer- en trekspelletjes zijn favoriet. Ga een behendigheidscursus doen, Flyball, ga samen speuren of op een gehoorzaamheidscursus. Door samen iets aan hondensport te doen is niet alleen gezond voor u beiden, maar het versterkt ook nog eens de band samen!
Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit. Daarnaast merk je, als je er genoeg op let, vanzelf hoeveel aandacht je hond nodig heeft.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Bijten zonder dreigen
Dat kan komen doordat de hond in het verleden gestraft is voor bijvoorbeeld grommen. Als hij zo heeft geleerd dat zijn waarschuwingen niet helpen en dat de situatie er voor hem zelfs slechter op wordt, zal hij het waarschuwen gaan overslaan en direct bijten om zichzelf toch te verdedigen.
Gebruik een schoon (steriel) verband of, als dat niet mogelijk is, een schone doek om het eventuele bloeden te stoppen. Hierbij helpt het ook om het lichaamsdeel met de bijtwond omhoog te houden. Bel ook altijd je huisarts als je door een hond bent gebeten.