Wat maakt purschuim giftig? Bij het mengen, aanbrengen en uitharden van purschuim komen verschillende chemische stoffen vrij.De belangrijkste en daarmee de gevaarlijkste stof die daarbij vrijkomt is isocyanaat. Het is al langer bekend dat er bij het aanmaken van purschuim giftige stoffen vrijkomen.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Na het uitharden en uitdampen van de gevaarlijke stoffen zijn producten met PUR niet meer schadelijk voor de gezondheid, ook niet bij intensieve aanraking. Bij sterke verhitting van producten met PUR komen de gevaarlijke stoffen wel weer vrij, zoals bij het versnijden of verzagen van PU-hardschuimplaten.
Vandaar dat het gebruik van hfk's bij het opbrengen van purschuim vanaf 2023 is verboden, maar veel bedrijven, ook Isocoat Isolatie, hebben het gebruik al enige tijd gestaakt. Leveranciers hebben een veel duurzamer alternatief gevonden in de vorm van HFO (hydrofluoroolefin).
Alternatieve oplossingen voor purschuim
Wanneer u uw dak van de binnenkant wilt isoleren, wordt veelvuldig steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel ingezet. Het belang van goede dakisolatie is dat het veel warmte binnen de constructie houdt en het een akoestische werking heeft.
Wat zijn de voordelen van PUR open cellig isolatie schuim? PUR open cellig schuim is ademend en daardoor geschikt voor het isoleren van houten vloeren en daken. PUR open cellig schuim zet bij het uitharden geen kracht op het hout en kan daarom ook goed worden toegepast bij oudere houten vloeren.
Hoewel PUR en PIR van petro-chemische oorsprong zijn, worden ze in de milieuklassificatie van NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) als duurzaam beschouwd. PUR en PIR platen krijgen een classificatie 2B mee (Klasse 1 is de beste milieukeuze).
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Aceton kan pur verwijderen, alleen als de pur nog niet uitgehard is. Breng aceton aan op het purschuim en verwijderen het met een doekje. Vaak zal je het meerdere malen moeten herhalen, maar als het goed is kan je het verwijderen.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Polyurethaan. Isolatie PUR-schuim bestaat uit polyurethaan. Polyurethaan ontstaat uit de reactie tussen 2 componenten; een isocyanaat en een polyol. Als je al weet dat je allergisch bent voor isocyanaten, kun je PUR-schuim met isocyanaten beter niet zelf aanbrengen.
Lege bussen purschuim vallen in de regel onder 'gevaarlijk chemisch afval'. Je moet deze dus apart inzamelen en naar een milieustraat brengen.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C. Tijdens het verwerken kan het schuim echter kortstondig aan hogere temperaturen weerstaan - voorbeeld bij het vlamlassen op Eurothane BI-4.
Hoewel het gebruik van glaswol of steenwol isolatie niet schadelijk is voor je gezondheid, kan het gebruik ervan wél leiden tot jeuk en/of irritaties aan je lichaam. Vaak gebeurt dit zodra steenwol of glaswol verwerkt wordt.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Eén laag is reeds voldoende en zorgt voor thermische en akoestische isolatie. Met een lambda-waarde van 0,026 W/mK, is PUR-schuim één van de best isolerende materialen. Hoewel PUR-schuim iets duurder is in aankoop dan andere isolatiematerialen, zal dit kunnen uitgespaard worden op uw energiefactuur.