Als één rookmelder rook detecteert, gaan alle melders af. Zo hoor je door het hele huis een alarmsignaal. Bij het testen druk je de testknop van een melder in en kijk je of alle rookmelders afgaan. Dit herhaal je bij iedere gekoppelde melder.
Je rookmelder testen - hoe doe je het correct? Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.
Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is. Reinig daarom maandelijks de rookmelders die in huis hangen met de stofzuiger en een doekje.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken.
Piept je rookmelder? Controleer de batterij. Het voelt een beetje als een open deur, maar we noemen hem toch maar even: controleer de batterij van je rookmelder. Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv. dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
De reden dat een melder 10 jaar meegaat is omdat de rookkamer en de sensor 'slijten' op het moment dat de rookmelder actief is. Er komt stof of aanslag in de rookmelder en op de sensor. Op een gegeven moment gaat de melder storingen of zelfs valse alarm geven. Vervang je melder dus op tijd!
Stap 1: haal de rookmelder van het bevestigingsplaatje
Begint jouw rookmelder ongeveer elke 30 seconden te piepen, dan waarschuwt hij dat de batterij (bijna) leeg is.
Druk de knop van de rooksensor knop 2 seconden in totdat een kort geluidssignaal klinkt en de LED wit gaat branden. Laat de knop direct los en wacht totdat de LED geel kleurt. Druk dan nogmaals kort op de knop van de rookmelder, de LED zal hierna kort rood kleuren ter bevestiging van een succesvolle reset.
Druk op de Test & Hush knop om het rookmelder alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren. Na 10 minuten schakelt de melder automatisch weer in. Stoom of dampen die bij het douchen of koken vrijkomen kunnen de rookmelder ongewenst af laten gaan.
Hoe lang gaat een rookmelder mee? Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de technische levensduur van een rookmelder ongeveer 10 jaar. De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten.
Rookmelders vervangen
Rookmelders hebben een technische levensduur van 10-jaar. Vervuiling door stof zorgt ervoor dat de in de rookmelder aanwezige rookkamer vervuild raakt. Detectie van rook en brand wordt hierdoor minder nauwkeurig.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
Het is meestal een teken dat de rookmelder vervuild is. Maak de melder in dat geval schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een licht vochtig doekje langs.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Het is vaker gebeurt dat koolmonoxide melders kunnen afgaan tijdens onder andere het schilderen, of het laden van een accu in een afgesloten ruimte. Dit is gebeurt omdat de koolmonoxide melder niet alleen gevoelig is voor koolmonoxide maar ook voor gassen zoals waterstof, isopropylalchol, methaan en kooldioxide.
De batterij rookmelder stopt met piepen als u de batterij eruit haalt. Rookmelders op batterijen kunt u zelf eenvoudig vervangen. U draait de oude rookmelder los en schroeft de oude bodemplaat los van het plafond.
Wat is een rookmelder? Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal.
Wat is een rookmelder zonder batterij? Een rookmelder zonder batterij is een netstroom rookmelder die niet door batterijen wordt gevoed maar werkt op netstroom. De melder krijgt dus stroom van een stopcontact of via de stroomkabels.
Een brandmelder voor doven en slechthorenden zorgt er met een tril- of flitssignaal voor dat de persoon wakker wordt. Gewekt worden door een horend gezinslid is niet meer nodig, en de noodprocedure kan sneller in gang gezet worden.
Plak gewoon een strook schilderstape over de sensorkamer van de rookmelder, of wikkel hem in met een douchemuts of plastic zak en zet hem vast met een elastiekje. Vergeet niet de geïmproviseerde afdekking te verwijderen zodra je klaar bent om er zeker van te zijn dat de rookmelder goed werkt in geval van nood.