Het lievelingseten van de 'hollander' bestaat niet echt, net zoals het lievelingseten van de 'Belgen'. Ieder mens, waar hij ook vandaan komt, lust het ene liever dan het andere. Het is wel zo dat iedereen een voorkeur heeft voor zoete en vette smaken; dit kan je al bij baby's uittesten.
Een typisch Nederlands weekmenu
Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Appels en peren zijn de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Maar ook steenfruit zoals kersen en pruimen, en klein fruit zoals bessen, bramen, en frambozen komen veel voor. De Nederlandse fruitteelt opereert in een sterk internationaal concurrentieveld.
Hollandse Dranken: Mist u de typisch Nederlandse dranken ook zo in het buitenland? Wij leveren bijvoorbeeld Douwe Eberts koffie, Senseo koffie, Taxi vruchtensap, Roosvicee, Karvam Cevitam, Dubbel Frisss en nog veel meer Hollandse dranken wereldwijd.
Frankrijk
De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
De Nederlandse keuken globaliseert met de komst van Caribische Nederlanders, Surinamers, Indonesiërs en mensen van rond de Middellandse Zee. Zij veranderen mede de aloude houding van Nederlanders ten opzichte van voedsel: maaltijden hoeven niet meer slechts voedzaam en goedkoop te zijn.
Top 10 van groentesoorten naar gemiddelde consumptie
Tomaten, komkommers en wortels zijn de meest geconsumeerde groenten (in gram gemiddeld per dag). De groenten in het figuur zijn grotendeels ook de groenten die het vaakst op het menu staan (frequentie in gebruik).
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Dol op drop
Nederlanders zijn er gek op: drop! Katjesdrop, muntdrop, dropveters, zoute drop, dubbelzoute drop, salmiak… Het is iets typisch Nederlands. Drop wordt gemaakt van wortelsap uit de zoethoutplant.
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt.
Niet-alcoholische dranken, brood, zuivel en vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Koffie en thee worden het meest gedronken (30% of 505 ml), gevolgd door water (25% of 413 ml) en frisdranken (16% of 263 ml).
De 5 vaakst gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, mandarijnen, aardbeien en sinaasappels.
Oer-Hollands: andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool. Wie denkt aan typische winterkost, denkt aan Hollandse pot. Een klassiek AVG'tje (aardappels, vlees en groenten), goedgevulde ovenschotel of een smakelijke stamppot. Met andijvie, boerenkool, hutspot of zuurkool bijvoorbeeld.
Nederlanders drinken gemiddeld 1,8 liter niet-alcoholische dranken per dag. Hiervan is 43% water, 39% koffie en thee (inclusief kruidenthee) en 15% frisdranken en verdunde siropen. Meisjes/vrouwen drinken vrijwel evenveel niet-alcoholische dranken als jongens/mannen.