Is snus dus drugs? Snus met nicotine valt niet onder de Opiumwet en is in dat opzicht niet als drug aan te merken. De wetgeving verbiedt de verkoop van Zweedse originele snus met tabak, maar dan op basis van de Tabakswet en niet op grond van de Opiumwet.
Zweedse snus is een variant van droge snuiftabak die je voor een langere tijd onder je bovenlip plaatst. Het is een rookloze tabak dat zijn origine vind in Zweden, vandaar de naam. Zweedse variant is tevens de bekendste vorm van de drug. Deze vorm van snus is precies zoals de naam al zegt: zonder tabak.
Bij snus komt er geen rook vrij die men inademt. Het is daarom minder slecht dan roken. Toch heeft snus wel risico's voor de gezondheid. Dit komt doordat er nicotine in zit, een slechte en verslavende stof voor de gezondheid.
Nicotinezakjes mét tabak zijn ook verboden
Deze nicotinezakjes worden ook wel Zweedse snus genoemd. Ze zijn verboden onder de Tabaks- en rookwarenwet.
Snus is een tabaksproduct wat vooral in Zweden erg populair is. De laatste tijd wordt snus ook door Nederlandse jongeren ontdekt als vervanger van sigaretten. De tabak in een zakje snus bevat nicotine: dé verslavende stof in tabak.
Wat voel je als je snus neemt? Het gevoel door het gebruik van snus, lijkt op dat van roken van een sigaret. Mensen voelen zich vaak ontspannen, vrolijk en kunnen zich beter concentreren. Dit gebeurt ongeveer een half uur na het gebruik.
De nicotine komt via een andere route in je lichaam doordat je het nicotinezakje onder je bovenlip plaatst; daarom is het gebruik van Snus veel veiliger dan het consumeren van een sigaret. Niet alleen voor jezelf dus, maar ook voor de mensen bij je in de buurt.
Kinderen krijgen steeds vaker snus aangeboden: 'Eén zakje staat gelijk aan 20 sigaretten' Naast alcohol of drugs dreigt is er nu een ander gevaarlijk en verslavend middel in omloop; snus. Kinderen krijgen namelijk steeds vaker snus aangeboden, zelfs al op jonge leeftijd en dat kan gevaarlijk zijn.
Het risico op verslaving is door de nicotine bij zuigtabak (snus) groot. De kans op verslaving is echter wel iets lager dan bij roken. Als je tabak snust, komt de nicotine via het speeksel en de kleine bloedvaatjes in je mond in het bloed. Als je het rookt gaat het via de longen.
Veel mensen vragen zich af of het legaal is om snus/snuiftabak aan boord te brengen. Jazeker, het is legaal om snus aan boord te brengen. Omdat snus een soort rookloze tabak is die aan boord mag worden geconsumeerd, is het ook toegestaan om een paar blikjes over de grens te brengen.
Bij snus komen die stoffen niet in je longen. In snus zitten 28 verschillende kankerverwekkende stoffen, die de kans op kanker verhogen. Die krijg je via je mond binnen. Snus gebruiken is iets minder ongezond dan sigaretten roken, maar het is nog steeds ongezond.
Je kunt het speeksel gewoon doorslikken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wat er door je keel gaat. Het is puur een kwestie van de snus of pouch tussen je lip stoppen en verder hoef je in principe niet actief meer iets te doen.
Enerzijds valt te horen dat snus een rustgevend effect geeft. Spelers met stress gebruiken het om te kunnen ontspannen in de aanloop naar een match. Een ander deel - naar verluidt het grootste - verlangt naar de extra prikkel door de vrijgekomen adrenaline.
Praat met je kind
Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden. Praat met je kind over de gevaren van snus. Leg uit dat het net zo verslavend en ongezond is als roken. Wie er niet aan begint, hoeft ook niet af te kicken.
Bij een enquête van de NOS gaf kwart van de ondervraagde jongeren aan weleens snus gebruikt te hebben of dit nog steeds te doen. Jongeren gebruiken snus omdat ze het ontspannend vinden en omdat ze denken dat het minder schadelijk is dan roken.
De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten is alleen toegestaan aan personen die ouder zijn dan 18 jaar. U dient bij de verkoop de leeftijd van de koper aan de hand van een geldig identiteitsbewijs vast te stellen.
Meer kans op kanker door snus
Ook zitten er kankerverwekkende stoffen in. Snus verhoogt dus mogelijk de kans op neuskanker en mondkanker. En het is een verslavend product. Het is dus geen veilige andere keuze voor roken van sigaretten (1,2,3,4,5).
De werking houdt enkele minuten tot uren aan. Doorgaans houden de meeste mensen de snus tussen de vijftien minuten en een uur in de mond. De originele Zweedse snus zit in blikjes, maar in Nederland is er sprake van snus die in miniporties is verpakt.
Siberia Snus is nu Nicotine Pouches
De sterkste van de sterkste Siberia Snus staat bekend om zijn hoge nicotinegehalte, variërend van 12-22 mg per portie. Deze sterke opties zijn perfect voor ervaren snusgebruikers die op zoek zijn naar een krachtige nicotinehit.
Gebruik onder volwassenen en jongeren
0,3% van de volwassenen heeft vroeger nicotinezakjes gebruikt, maar tegenwoordig niet meer. CBS i.s.m. Trimbos-instituut en RIVM. Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor. 2022 In 2021 gebruikte 1,6% van de mbo-/hbo-studenten (16-18 jaar) nicotinezakjes.
Volgens het RIVM bevat een zakje 1.6 tot 32.5 mg nicotine. De exacte hoeveelheid nicotine die opgenomen wordt, hangt af van de concentratie nicotine in het zakje/snus, de duur dat het in de mond zit en de wijze van gebruik.
De lichtste variant is gemarkeerd met een 2 en heeft een nicotinegehalte van 6,4 mg per zakje. Dit is sterker dan de lichtste variant van andere merken, dus Volt is geschikter voor regelmatige gebruikers of degenen die overstappen van snus.
Het antwoord is snus (uitgesproken als 'snoes'): een vochtige poedertabak, dat in een speciaal zakje tussen de lip en het tandvlees gestopt wordt.
Stoppen met snus levert je lichaam dus veel gezondheidswinst op. Ook je mentale gezondheid wordt beter als je een tijdje gestopt bent met snus. Als je niet meer verslaafd bent aan nicotine heb je vaak minder last van stress. Ook heb je minder kans om je somber of angstig te voelen.
Kan ik ze nog gebruiken? A – Ja, je kan ze nog gebruiken.