Tuintegels kun je prima leggen zonder trilplaat. Sterker nog, keramische tegels kun je het beste helemaal niet aftrillen om breuk te voorkomen. Betontegels zou je kunnen aftrillen met een rubberen mat. Om schade, krassen en breuk te voorkomen trillen we tegels het liefste helemaal niet af.
Bij lichte terrassen is aantrillen niet per se noodzakelijk, u kunt de stenen dan ook met de straatmakers hamers licht aantikken. Tegels mogen echter nooit af getrild worden met een trilapparaat hiermee wordt de deklaag beschadigd, tegels mogen alleen met een rubberen hamer worden aangeklopt.
De mate van inklinken kan variëren, maar meestal wordt verwacht dat het zandbed na het aan-trillen ongeveer 10% tot 20% inzakt. Dit betekent dat als je een zandbed van 8 centimeter dik hebt aangebracht, het na het aantrillen ongeveer 6,4 tot 7,2 centimeter dik kan zijn.
Tijdens het aantrillen zal de bestrating over het algemeen nog ongeveer 15mm zakken. Houd hier rekening mee, zodat u de hoogte van de stenen goed kiest en u uiteindelijk kunt rekenen op de gewenste hoogte na het inwassen van de voegen en het aantrillen van de stenen.
Oprit betontegels zijn betaalbaar, zeker in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels. + Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee. + Tegels van beton zijn goed bestand tegen vorst, aangezien ze op waterdoorlatend gestabiliseerd zand geplaatst worden.
Er zijn 2 mogelijkheden om de voegen van uw terrastegels op te vullen. U kunt gebruikmaken van Inveegzand of van een Voegmiddel. Inveegzand wordt gebruikt bij betontegels en een Voegmiddel wordt bij keramische tegels toegepast.
Als je in je tuin met muurblokken of betonelementen aan de gang gaat, heb je steenlijm of kit nodig. Op Bestratingsweb.nl vind je twee soorten die veelzijdig te gebruiken zijn. Multitack steenlijm / kit wordt veruit het meest gebruikt.
Gedegen straatwerk verdient een goede basis
Verdichten van de ondergrond is uitermate belangrijk en een onmisbare basis voor een goede bestrating die jarenlang mee moet gaan. Verdichten betekent het laag voor laag aantrillen van de ondergrond, waardoor een stabiele ondergrond wordt gevormd.
Om een vlak, egaal zandbed te krijgen, wordt vaak een trilplaat gebruikt om het zand aan te trillen. Maar in sommige gevallen wordt ook de sierbestrating getrild, nadat deze is gelegd. Dit om extra stevigheid te verkrijgen en er zeker van te zijn dat het terras mooi recht vlak ligt.
Een stevig, waterdoorlatend zandbed voorkomt ook dat je bestrating bij vorst niet kan opvriezen. Als het zandbed te dun is of water niet voldoende doorlaat kan de grond onder het zandbed en het water in het zand bevriezen en uitzetten. Je klinkers of tegels worden dan als het ware omhoog geduwd.
Zowel ophoogzand als straatzand is geschikt voor onder bestrating.Alleen is het verstandiger om voor straatzand te kiezen. We noemen dit ook wel zand voor een zandbed. Dit zand is meer gezeefd en bestaat daardoor uit een fractie kleinere korrels.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Mocht je geen trilplaat tot je beschikking hebben kan je het zand ook laten inklinken door het door en door nat te maken. Door het wegtrekken van het water in de grond zal het zand zich gaan zetten, en zichzelf verstevigen. Dit proces duurt natuurlijk wel veel langer dan het aantrillen.
Ondergrond aantrillen
Gebruik een trilplaat om het zand aan te trillen, zodat de ondergrond goed is aangedrukt. Zet met piketpaaltjes en een touwtje de lijnen af van het nieuwe terras. Tip! Een trilplaat huur je bij Karwei.
Voor het zagen van betontegels zullen zij meestal een bandenzaag gebruiken. Een bandenzaag is een nogal grote doorslijper die vaak voorzien is van een diamantzaagblad. Daardoor kan de zaag door de meest harde materialen waaronder beton, keramiek en metaal (wapening in sommige tegels).
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit ophoogzand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
De goedkoopste soorten sierbestrating zijn de soorten die in één productiegang klaar zijn voor verkoop. Te denken valt bijv. aan grijze betonklinkers zonder toplaag, grijze betontegels, straksteen in een vaste kleur. Behandelingen als wassen, slijpen, stralen, trommelen enz.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Voor het aanleggen van een oprit of andere bestrating die zwaar belast wordt, raden wij u een zwaardere benzine trilplaat aan. Dit soort trilplaten heeft niet alleen meer kracht, het heeft ook een fors hoger gewicht waardoor de bestrating of het zand krachtiger wordt aangetrild.
Een trilplaat zorgt voor bodemverdichting en wordt vaak gehuurd bij grondwerkzaamheden. De trilplaat is ideaal om te huren wanneer je een oprit, terras of bestrating moet aantrillen. Het wordt aangeraden om voor grote klussen zoals het aftrillen van straatwerk te kiezen voor een grotere trilplaat.
Om verschillende betonnen onderdelen aan elkaar te lijmen is een lijmdikte van 2 tot 6 mm voldoende. Deze kit krijgt u geleverd in een koker van 290 ml. Gebruik deze steemlijmkit bijvoorbeeld bij uw schutting van betonpalen met .
Een tegellijm voor op beton kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Op de vloer gebruik je altijd een poederlijm op beton, op de wand kun je ook een pastalijm overwegen. Wanden van beton komen alleen in nieuwbouw voor en daarom zal er vaak een poederlijm op beton gebruikt worden.
Beton, steen en tegels beschermen met de beste nano coatings
De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend.